Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý ročník Zlínské věže

Krásný sportovní den pro 110 závodníků z celé České republiky, ale také ze Slovenska, a dokonce i pro pět závodníků ze sborů dobrovolných hasičů, to byl vstup do dalšího dílu prestižní soutěže ve výstupu na věž.

Slavnostního zahájení se zúčastnila řada významných hostů. Ředitel HZS Zlínského kraje Mojmír Jurka přivítal před sportovci hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše, senátorku Alenu Gajdůškovou, poslance Tomáše Úlehlu a předsedu sdružení Český hasič Antonína Minarského.

Soutěž se běžela na dvě kola, v nichž rozhodoval lepší čas. Po uběhnutí vzdálenosti 32,2 m museli hasiči vystoupat do čtvrtého nadzemního podlaží cvičné věže pomocí žebříku. Po vylezení do posledního okna museli závodníci došlápnou oběma nohama na cílové senzory, a teprve poté se jim zastavil čas. Váha žebříku je 8,5 kg.

Do Zlína přijela kompletně celá špička závodníků Ligy ve výstupu na věž ČR. Očekávaly se velké boje o čelní pozice a získání důležitých bodů do celkového hodnocení republikového šampionátu. Do Zlína přijel i dosud neporažený lídr soutěže Jan Neubert z HZS Středočeského kraje, který v předchozích čtyřech kláních nepoznal porážku a s plným počtem bodů nastupoval na start.

V letošním 2. ročníku se nakonec událo hned několik zajímavostí najednou. Letos poprvé v lize byl poražen Jan Neubert. Zajímavostí ale také byl způsob jeho poražení. Přestože dokázal ve druhém startu skvěle zaběhnout, tak nakonec se stejným časem skončil jako druhý za vítězným Martinem Kulhavým z HZS Libereckého kraje.

Martin Kulhavý se ve Zlíně představil ve famózní formě. Hned v prvním běhu dokázal stanovit vítezný čas 14,64 sec. Ve druhém běhu dokázal předvést čas 14,76 sec., který byl také vynikající. Oba vyrovnané běhy mu nakonec zajistily prvenství, i když Jan Neubert zaběhl na setinu stejný čas.

Na třetím místě skončil Radek Vyvial z HZS Středočeského kraje, který se druhým pokusem dostal na čas 14,78 a probojoval se na „bednu“. Přední pozice postupně obsadili všichni závodníci, kteří dosud v šampionátu bojovali. Do konce ligy už zbývají jen dva závody a pořadí se po soutěži ve Zlíně promíchalo. Nejlepší závodník HZS Zlínského kraje Pavel Sádecký obsadil pěkné jedenácté místo.

Skvěle připravená soutěž byla několikrát během dne oceněna zástupci ligy za perfektní pořadatelskou službu. Tohoto ocenění si velmi vážíme a věříme, že při dalších ročnících závodníky znovu nezklameme.

Závěrem nelze opomenout odmítavé stanovisko pořadatelů, kteří na start nepřipustili patnáctiměsíčního Ondru Žáčka, a to i přesto, že se prezentoval v novém tričku s jednoznačným a nepřehlédnutelným When I grow up I want to bee a fireman! :))))
Tak snad za pár let… Ondro.


kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet