Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky a déšť v Česku: Plzeňskem se přehnala blesková povodeň, hasiči evakuovali kempy

Další noc měli hasiči po celé republice co dělat. Silné bouřky a vydatný déšť přinesl problémy zpočátku na jihu a posléze i v severních částech republiky.

Každou hodinu hasiči vyjeli 27 krát na pomoc v tísni
Jednotky požární ochrany během úterý 3. července 2012 zasahovaly u celkového počtu 659 událostí, což je o 123% více než dlouhodobý denní průměr (294 událostí). Hasiči likvidovali 62 požáry, zasahovali u 65 dopravních nehod, únik nebezpečné látky likvidovali 19 krát, technickou pomoc poskytli 481 krát, z důvodu planého poplachu vyjeli 30 krát a ostatní typy událostí řešili ve dvou případech.

Hasiči při všech zásazích v úterý 3. 7. 2012 zachránili 28 lidských životů.

Technická pomoc hasičů se během sledovaného období navýšila o 223%
Hasiči poskytli technickou pomoc celkem 481 krát. Dlouhodobý denní průměr činí 149 technických pomocí.

Hasiči nejčastěji zasahovali v kraji Královéhradeckém, především při likvidaci následků deště a bouřek. Během odpoledních hodin 3. 7. 2012 hasiči zasahovali u 120 událostí. Hasiči převážně čerpali vodu ze zatopených sklepů, odstraňovali překážky z komunikací.

Hasiči prvních osm hodin ve středu 4. 7. 2012 zasahovali u celkového počtu 89 událostí, poskytli celkem 54 technických pomocí, a sice nejvíce v kraji Plzeňském.


Plzeňský kraj
V noci z úterý na čtvrtek 3. – 4. července 2012 zasáhla Plzeňský kraj v důsledku silných přívalových dešťů blesková povodeň. Náročnou noc odstartovala událost v 20:09, hasiči vyjeli čerpat vodu z domů do obce Chválenice-Želčany. Do šesté hodiny ráno vyjeli hasiči téměř k 90 událostem.

Nejvážnější situace byla na Klatovsku. Z důvodu velkého množství srážek došlo k zvednutí hladiny Křemelné a Vydry a následně i Otavy. Otava a Křemelná dosáhla třetího stupně povodňové aktivity v úseku Rejštejn-Horažďovice. Krajské operační středisko HZS Plzeňského kraje informovalo povodňovou komisi ORP Klatovy, Sušice i Horažďovice, v noci pak všechny komise zasedaly. Operátoři po celou noc bedlivě sledovali vývoj stavu vodních toků a řídili činnost jednotek. S vysokým nasazením se podíleli na zvládnutí celé závažné situace a zaslouží si obrovské uznání.

Hasiči ve spolupráci s policií varovali před hrozícími záplavami organizátory dětských táborů. Ohroženy děti byly v táborech Střelské Hoštice (JČK), Rábí, Radešov a Velké Hydčice. V Radešově bylo v dětském táboře ubytováno 150 dětí. Vedoucí odvedli děti ze stanů do jídelny, kde také všichni nocovali. V případě vylití řeky z koryta byli v pohotovosti hasiči z Rejštejna a Sušice, kteří by děti pomocí člunů přepravili do Rejštejnského kulturního domu, kde bylo připraveno náhradní ubytování.

Provozovatelé kempů podél řeky Otavy byli též informování o hrozícím nebezpečí. V kempu Antýgl u Srní proběhla spontánní evakuace, hasiči pouze na místě asistovali. Také v kempu u Horažďovic, Týnci u Malého Brodu, Radešově a Muchomůrce byli všichni připraveni v případě povodně okamžitě opustit kemp. I přes to, že hasiči i policisté včas informovali odpovědné osoby kempu Annín, v osadě na ostrově zůstali uvězněni lidé. Hasiči ze Sušice a Dlouhé vsi pomocí lanové techniky evakuovali 28 dospělých, 9 dětí a 2 psy. Kvůli rozbouřené vodě nešlo osoby přepravit pomocí člunů.

Hasiči evakuovali přes 100 osob a dalších zhruba 1000 lidí bylo na evakuaci připraveno. Před vodou zachraňovali i domácí mazlíčky a hospodářská zvířata. Kromě již zmiňované evakuace osob z kempu Annín hasiči zachraňovali 5 osob v Kříšovicích, kde laguna obklopila karavan a lidé se nemohli dostat ven. Do Kocourova se bez nadsázky valila voda ze všech stran. Obec totiž leží na úpatí kopců a ze všech stékala voda do potoka. V mžiku se zvýšila hladina potoka a voda zaplavila obec. Jedno vozidlo voda sebrala ze dvora. Auto se zastavilo až po cca 100 metrech o stromy. Ve voze se naštěstí nikdo nenacházel.

V Mochtíně si blesková povodeň nepřímo vyžádala oběť. Hasiči odčerpávali vodu z domu. Starší osobě se udělalo nevolno a upadla do bezvědomí. Hasiči započali okamžitě s resuscitací. I přes veškeré úsilí přivolaný lékař konstatoval smrt. Příčinu smrti vyšetřuje policie.

Voda napáchala škody na domech i komunikacích. Ze silnic hasiči odstraňovali nejen popadané stromy, ale i sesunutou půdu, naplavené kameny a štěrk. V obci Úloh u Běšin voda strhla dva mostky a vedoucí směrem na Nemilkov. V Jindřichovicích hasiči odstraňovali předměty z výpusti rybníka. Hráz přetekla a zaplavila silnici. I zde došlo k úplnému uzavření komunikace.

V obci Mlázovy hasiči pomocí plachty a pytlů s pískem zpevnili podemletou hráz rybníka, která hrozila protržením. Místní jednotka na místě bude dohlížet do odvolání.

Na stanice se dostavily posily z řad příslušníků. V případě potřeby bude povolán na Klatovsko odřad ze stanic Domažlice, Nepomuk, Přeštice, popřípadě i z dalších stanic.

13:30:

Na Klatovsku došlo k odvolání 2. stupně povodňové aktivity, hladina řek klesla na úroveň 1. stupně. Ve Švihově voda kulminuje, zde však nehrozí žádné nebezpečí zaplavení.

Na Klatovsko byla povolána jednotka ZÚ Zbiroh. Pomocí těžké techniky napomáhají obnovit infrastrukturu povodněmi poničených obcí.

Podrobný přehled zásahů najdete v samostatném člán­ku


Královéhradecký kraj
Královéhradeckým krajem se přehnala silná bouře s přívalovým deštěm, hasiči zasahovali u stovky událostí

Prudká bouře doprovázená vydatným deštěm se přehnala včera 3. července 2012 odpoledne přes území Královéhradeckého kraje. Profesionální a dobrovolní hasiči z celého kraje zasahovali během včerejšího dne u více jak stovky událostí. Hasiči se prakticky nezastavili a přejížděli od jedné události ke druhé. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, domů a silnic, zabezpečovali objekty proti velké vodě, odstraňovali popadané stromy a větve, které zablokovaly silnice. Během noci na středu se situace v kraji uklidnila.

Nejvíce práce měli hasiči v Hradci Králové a okolí. Během několika hodin zasahovali téměř u 60 událostí v souvislosti s vydatným deštěm. Ve většině případů odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a domů. Hasiči zasahovali například v městských částech Plácky, Malšova Lhota, Malšovice, Třebeš. Odčerpávali vodu ze zatopených prostor v hotelu Alessandria, Polikliniky II na Slezském předměstí, z objektu lékárny na třídě SNP nebo ordinace oční kliniky v ulici Antala Staška v Hradci Králové. V ulici Milady Horákové se voda dostala až do výtahové šachty obytného domu. Voda také zaplavila podzemní garáže v Jungmannově ulici v Hradci Králové a obchodní centrum Futurum, u kterého došlo také k zatopení silnice.

Na Náchodsku voda zaplavila silnici u obce Hořenice, dostala se do sklepů a domů například v Náchodě, Jaroměři, Vestci, Červeném Kostelci, Velké Bukovině, Olešnici a na dalších místech v okrese. V Olešnici se místní potok vylil z koryta a hasiči museli vybudovat hráze z pytlů s pískem, aby se voda nedostala do nejvíce ohrožených domů. Kvůli zvednuté hladině potoka museli hasiči odpoledne evakuovat dětský tábor v obci Miskolezy. Celkem 34 dospělých a dětí bylo dočasně přemístěno do tělocvičny ve Chvalkovicích. V Adršpachu zase došlo k požáru sloupu elektrického vedení a pádu drátů napětí na silnici.

V Božanově došlo k požáru trafostanice, který likvidovalo celkem pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů (foto: stanice Náchod). Hasiči na Náchodsku zasahovali během včerejšího dne u 35 událostí.

Hasiči na Rychnovsku zasahovali během včerejšího dne u 16 událostí. Čerpali vodu ze zatopených sklepů v Olešnici v Orlických horách nebo Poddomí v Dobrušce. V Poddomí museli hasiči vykopat strouhu, kterou odklonili proud vody, který ohrožoval obytné domy. Museli také naplnit pytle s pískem, kterými zabezpečili vchodové dveře do domů. Na náměstí F.L.Věka v Dobrušce zase museli pročišťovat ucpané okapní žlaby, kvůli kterým se voda dostala přes okna a parapety do budovy. Voda způsobila problémy také v Křovicích, Českém Meziříčí, Pohoří nebo Dobrušce – Domašíně. V Týništi nad Orlicí hasiči odstraňovali dva stromy ze železniční tratě. Stromy popadaly a zablokovaly silnice také v Olešnici v Orlických horách a Deštné v Orlických horách.

Na Trutnovsku zasahovali hasiči u osmi událostí. Odčerpávali vodu ze zatopených domů a odklízeli naplavené bahno ze silnic ve Rtyni v Podkrkonoší nebo Petrovicích. Voda se také dostala do sklepa obytného domu v ulici Riegrova ve Dvoře Králové nad Labem. Ve Starém Rokytníku zůstalo osobní vozidlo Peugeot Partner uvězněno v podmáčené půdě a hrozilo jeho sesunutí ze svahu. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, kteří se vozidlo bez poškození vyprostili zpět na cestu.

Blesk zapálil strom, od něho shořela dřevěná kůlna
Pět jednotek hasičů vyjelo včera 3. července 2012 ráno k požáru kůlny v obci Pilníkov nad Trutnovsku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena krátce po půl šesté ráno. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Hostinného, Trutnova – Horního Starého Města, Pilníkova a Vlčic.

Při příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že hoří dřevěná kůlna za rodinným domem a u dalších tří dřevěných objektů. Požár objektu o rozměrech zhruba 4,5 krát dva metry způsobil úder blesku do vzrostlé břízy, která stála v těsné blízkosti kůlny. Uvnitř dílny shořelo uskladněné nářadí a prkna a částečně došlo k poškození kurníku. Včasným zásahem majitele i hasičů nedošlo k větším materiálním škodám. Hasiči zabránili rozšíření požáru na celý kurník se slepicemi, chlív pro kozy, zařízení na dojení, dílnu s traktorem a dalším strojním zařízení nebo sklad sena. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 500 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Na Jičínsku hasiči zasahovali v obci Mladějov, kde odstraňovali spadlý strom z vozovky a ve Vidochově, kde likvidovali požár smrku po úderu blesku.


Jihočeský kraj
Celkem 26 zásahů, při kterých jihočeští hasiči likvidovali na území Jihočeského kraje následky odpolední a večerní bouřky, eviduje od 12:00 hodin cca do půlnoci operační středisko HZS Jihočeského kraje.

Přestože se bouřka přehnala přes celé území kraje a zasažena byla území všech „okresů“, nebyla situace z pohledu hasičů nijak dramatická.

V deseti případech hasiči odklízeli z vozovky spadlé stromy, nikde však spadané stromy netvořily komplikaci v dopravě.

Čtyřikrát byl úder blesku příčinou vzniku požáru, ale ani tentokrát se nejednalo o významné události, při kterých by vznikly vysoké škody.

Dále evidujeme pět výjezdů k čerpáním vody ze zatopených sklepů, dva technické zásahy a pět monitoringů toků se zvýšenou hladinou. V žádném z těchto případů se neprokázalo jakékoli ohrožení. Nikdo nemusel být evakuován, nebyla prováděna protipovodňová opatření, nikdo nebyl zraněn.

Podrobný přehled zásahů najdete v „samostatném článku“.

Sdílet