Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Moutnice jezdí repasovanou Tatrou 148

Hasiči z Moutnice v jednotce využívají opravenou Tatru 148. V první řadě bylo nutné sehnat nějaké větší finance, které se našly díky spojení dvou dotací od Jihomoravského kraje a příspěvku OÚ Moutnice.

Na této činnosti se nemalým přispěním podíleli starosta obce Ing. Pavel Drahonský a velitel jednotky Petr Oprchal s p. Josefem Gargulou ml.

Po mnoha jednáních se tento úkol podařilo splnit a začal se hledat dodavatelrepase. Tento úkol si vzal na starosti strojník p. Putna a oslovil několik firem, které se zaobírají repasemi hasičských vozidel.

Mnoho času v jednotce jsme strávili tím, jakou verzi nástavby zvolit. Výsledkem všech jednání bylo to, že chceme naši Tatře ponechat a dopřát nástavbu co možná nejvíce podobnou původní verzi.

V průběhu jara roku 2011 proběhlo výběrové řízení, ze kterého vzešel vítěz – firma Perspekta s.r.o., pro kterou veškeré práce zajišťovala Karoserie a.s. Byla podepsána smlouva a nic nebránilo tomu, aby mohla být Tatra převezena k opravě.

Termín doby opravy byl smluvně stanoven a ke chvále firmy Karoserie a.s. dodržen. Během opravy bylo provedeno několik návštěv v dílně, kde se Tatra
měnila.

Práce probíhaly dle plánu a na pracovních schůzkách se řešily nastalé problémy. Těch ale bylo moc, ale všechny se podařilo k naší spokojenosti vyřešit po několika sezeních p. Putny a p. Dumka z Karoserie a.s.

Na Tatře bylo zrušeno kompletně celé sací zařízení a nahrazeno kalovým čerpadlem Heron. Dále pak bylo změněno umístění výtlačných hrdel, upraveno a
předěláno ovládání kohoutů, nástavby, ručního plynu a hlavní klapky.

Do zadní části byl instalován průtočný naviják s „D“ hadicí. Ve přední části nástavby byl instalován teleskopický pneumatický stožár s výkonem 2 × 500 W napájený od elektrocentrály ve vozidle.

Tatra dostala zcela nový kabát a nové bezpečnostní prvky, jako oranžovou sváděcí alej, rampu AZD 530, LED diody a reflexní polepy 3M.

Průběh prací byl samozřejmě dokumentován a prezentován na internetu aby všichni viděli jak to pokračuje.

Všem, kteří se podíleli na repasi chci touto cestou poděkovat za čas který tomuto dílu ze svého volna věnovali zvláště pak p. Dumkovi z Karoseri a.s.

Pro zájemce o detailnější informace nás neváhejte kontaktovat na sdh.moutnice@seznam.cz.

Putna Tobiáš, velitel JSDHO Moutnice

Sdílet