Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči navštěvují letní tábory, děti se dozvídají jak předcházet přírodním požárům

Na Záskalské přehradě u Komárova proběhla v pátek 6. července preventivní akce a zároveň výcvik hasičů z Hořovic a Radouše. Děti z České tábornické unie Liteň, kteří jsou ve stanovém táboře v Mrtníku se dozvěděly jak předcházet přírodním požárům v letních měsících.

Pokud požár nebo jinou mimořádnou událost zpozorují, už ví, jak správně a efektivně zavolat na tísňovou linku. Také byly dětem vysvětleny nebezpečí, které mohou vzniknout při osobní pomoci tonoucí osobě.

Následoval blok poskytování první pomoci, který vedl profesionální hasič Jindřich Pacák, tento blok byl především zaměřen na resuscitaci, obvazové techniky, správný postup při uštknutí hadem a řešení jiných „prázdninových“ ú­razů.

Po teoretické části se mohly děti svézt na motorovém nafukovacím člunu dobrovolných hasičů z Radouše, prohlédnout si hasičské vozy a výbavu potápěčů. Na závěr profesionální hasiči ve spolupráci s dobrovolnými hasiči předvedli zvládání krizových situací při plavbě na raftech např. zpětné převrácení člunu.

Návštěvy hasičů na dětských táborech jsou dětmi vítány s nadšením a zároveň hasičům přinášejí osobní znalosti o rozmístění táborů v hasebním obvodu pro případ rychlé evakuace při přívalových deštích.

Text: mjr. Ing. Jaroslava Černá
Foto: mjr. Ing. Mgr. Hynek Černý
HZS Středočeského kraje
ÚO Beroun

Sdílet