Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celá stodola v Bratřejově byla dnes večer v plamenech

V 18.22 hodin byl na operační středisko zlínských hasičů oznámen požár stodoly v obci Bratřejov. Hořící objekt se měl podle oznamovatele nacházet v blízkosti rodinného domu.

Na místo události byla vyslána dvě zásahová vozidla a velící důstojník směny centrální stanice Zlín spolu s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Bratřejov, Vizovice a Valašská Polanka.

Po příjezdu na místo požáru bylo zjištěno, že plamenným hořením byl zasažen celý objekt celodřevěného hospodářského stavení o půdorysném rozměru asi 15 × 8 metrů, na který navazoval přístavek se zaparkovaným traktorem.

Jednotky okamžitě zahájily hasební zásah, díky kterému se podařilo zastavit šíření požáru a uchránit přístavek včetně zemědělského stroje. Zachránit samotnou stodolu včetně uloženého dřeva, sena stavebního materiálu a nářadí se vlivem intenzity požáru v době příjezdu jednotek již nepodařilo.

Celá událost silně zasáhla majitelku objektu, které byla velícím důstojníkem směny ze Zlína poskytnuta bezprostřední posttraumatic­ká pomoc.

Na místo události se dostavil vyšetřovatel požárů ze Zlína, který spolu s policisty zahájil prvotní úkony vyšetřování příčiny vzniku požáru.

Jednotky nadále provádí dohašovací práce a rozebírání zbytků stavebních konstrukcí na požářišti.


Okolo půl deváté večer bylo požářiště předáno majitelům, na místě byla ponechána místní jednotka dobrovolných hasičů k další dohlídce.

Provedeným šetřením na místě události byly vyloučeny verze úmyslného a nedbalostního jednání. Vyšetřovatel zjistil, že u zasaženého objektu byla rekonstruována střecha a v posledních dnech byla pouze provizorně zaplachtována.

Vlivem klimatických podmínek docházelo k zatékání vody do vnitřní části objektu a to i do vnitřních rozvodů elektroinstalace, které byly pod napětím elektrického proudu. Tato zjištěná skutečnost mohla přímo souviset se vznikem požáru a bude dále prověřována.

Dle vyjádření majitelů došlo ke vzniku škody ve výši asi 20.000,– Kč. Uchráněné hodnoty vyčíslili majitelé na 30.000,– Kč. Vzhledem k dostačující odstupové vzdálenosti zasaženého objektu od sousedícího rodinného domu nehrozilo bezprostřední nebezpečí přenosu požáru.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet