Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ženě pomohli z hořícího vozu dva stateční muži, možná její andělé strážní

V neděli 8. července časně ráno, v 1.35 hodin, byli profesionální i dobrovolní hasiči z Králík přivoláni k požáru vozidla do Červeného Potoka. Tady řidička s vozem vytrhla vzrostlý strom, který poté spadl na elektrické vedení.

„Zraněnou řidičku ještě před příjezdem hasičů vyprostili z hořícího vozu dva místní občané. Jednotky hasičů po příjezdu hořící vozidlo uhasily,“ popisuje událost velitel zásahu nprap. Mgr. Karel Hlava ze stanice Králíky. Na místo se poté dostavil i vyšetřovatel hasičů, který nyní zjišťuje příčinu vzniku požáru a výši škody.

„Bylo velké teplo, měli jsme otevřené okno do ložnice a uslyšel jsem obrovskou ránu a ihned zhasla všechna světla,“ vzpomíná na noc zachránce David Kudlík. „Ihned jsem se vyklonil z okna a uviděl jsem auto doslova napasované ve stromě, který se vyvrátil a následně spadl na elektrické vedení. Automobil po nárazu začínal hořet,“ popisuje drama David, který neváhal ani chviličku a okamžitě vyběhl z domu.

„Auto nejen že hořelo, ale i troubilo. Zkusil jsem otevřít dveře a u řidičky, ale nešlo to. Z druhé strany už to ale zkoušel můj kolega (nepřeje si být jmenován) a snažil se ženu vytáhnout přes sedadlo spolujezdce, marně.“ David tak dlouho lomcoval s dveřmi u řidičky, až povolily. „Už si nevzpomínám, kdo přinesl ruční hasicí přístroj a pokusil se uhasit plameny, ale zkrotit se je nepovedlo,“ říká David Kudlík. „Nakonec se podařilo řidičku vytáhnout a odnést do bezpečí. Pak přijeli hasiči, ale to už bylo auto celé v plamenech,“ uzavírá příběh zachránce David.

„Ihned po příjezdu jsme požár zlikvidovali, osvěcovali jsme místo nehody pro vyšetření události policisty, prohledali jsme okolí havarovaného vozidla, zda se tam někdo další nenachází. Řidičku jsme předali do péče zdravotnické záchranné službě, zajistili místo nehody a rozřezali jsme strom, který zasahoval do vozovky,“ vyjmenovává činnosti hasičů na místě zásahu velitel Mgr. Karel Hlava.

Řidička tak díky dvěma pohotovým mužům dnes může hovořit o velkém štěstí, že byla včas vyproštěna před nebezpečnými a možná i smrtícími plameny.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet