Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1. ročník cyklistického závodu KOKOŘÍN TOUR 2006

Prvního ročníku závodu Kokořín Tour, který se jel od záštitou ředitele HZS Středočeského kraje, se 6. 8. 2006 v Bosyni na Mělnicku zúčastnil také cyklokrosový reprezentant České republiky a mistr Evropy Jiří Pospíšil. Akce, kterou pořádali mělničtí hasiči, byla určena zejména všem členům Integrovaného záchranného systému.

Podle hlavního organizátora, mělnického hasiče Daniela Tremla, se cyklistického závodu zúčastnila šedesátka sportovců z celé země. Bylo mezi nimi i šest žen. Přijeli například tři strážníci městské policie hlavního města Prahy, hasiči z Brna a Ostravy nebo členové Hasičského záchranného sboru Českých drah. Nejvíce závodníků v poli měli pochopitelně mělničtí hasiči.

Závod zahájil ředitel územního odboru Mělník pplk. PhDr. Rudolf Beták v 9:30 hod. a první cyklisté se na trasu vedoucí Kokořínskem vydali již v 10 hodin, kdy odstartovala kategorie hobby, mající jediné dvacetijednaki­lometrové kolo. Start byl situován do areálu „Country saloonu U Bobra“. V hobby kategorii mohli startovat jak jednotlivci, tak tříčlenná družstva. „Je to kategorie pro ty, kteří se chtějí zejména zúčastnit,“ vysvětlil ředitel soutěže a velitel mělnických hasičů Petr Chalupník. O hodinu později pak odstartovaly kategorie A a B, a to muži do 30 let a muži ve věku 30–40 let. S nimi šláply do pedálů další dvě skupiny C a D, tedy sportovci ve věku 40–55 let a nad 55 let. „Soutěž byla výborná, ale nepřálo nám počasí,“ komentoval průběh akce Chalupník. Většinu dne totiž propršelo, což nebylo jistě žádnému cyklistovi příjemné. „Kokořín Tour se ale jinak setkala s velikým ohlasem,“ dodal ředitel soutěže.

Trasa závodu vedla po silnicích druhých a třetích tříd, silniční provoz byl omezen jen částečně. V sedmi vypsaných kategoriích absolvovali závodníci od jednoho do čtyř okruhů, tedy od 21 do 84 kilometrů. Trasa vedla z Bosyně přes Vysokou, Střednice, Chloumek do Lhotky, Harasova a zpátky do Bosyně. Prvních šest závodníků v každé kategorii obdrželo věcné ceny a první tři dostali poháry za bezmála 30 tisíc korun. Kategorii A s náskokem čtvrt hodiny vyhrál mělnický Daniel Treml, neztratil se ani jeho kolega Jiří Valoušek, který dojel na třetím místě, když za druhým Josefem Zajícem zaostal pouhou vteřinu. Prvenství v kategorii B dosáhl Jan Adámek za HZS Ostrava. Céčkovou skupinu vyhrál Vladimír Vysocký ze stejného sboru. V kategorii D, která by se dala považovat za veteránskou, zvítězil Pavel Pour z HZSP Spolana Neratovice. Mezi ženami vyhrála Petra Dvořáková z pražského Hasičského záchranného sboru. V hobby kategorii, která se jela pro radost ze sportu, bral zlato mělnický hasič Vladimír Bernard. Mezi týmy byly nejlepší spolanští Mazlici, druhý se umístil tým mělnických hasičů Dech v zádech a bronz patří jejich kolegům s taktéž vtipným názvem Béčka.

Poděkování patří všem zúčastněným, skupině tvořící technické a organizační zázemí, Policii ČR z Mělníka a Mšena, kteří výraznou měrou přispěli k bezpečnosti závodu.

Poděkování patří samozřejmě také všem sponzorům:
HZS Středočeského kraje
Stevens – Jiří Pospíšil
Auto Bohemia Neratovice
Odborový svaz hasičů
Odborový svaz Policie ČR

Výsledková listina (XLS)
Sdílet