Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osoba zkolabovala v nepřístupném terénu, hasiči ji přepravili k železniční trati

V 11:50 hodin bylo operačnímu středisku zlínských hasičů oznámeno zranění osoby, ke kterému mělo dojít při provádění lesní těžby v lesní lokalitě mezi Vsetínem a Ústí.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Vsetín s jedním zásahovým vozidlem a následně i terénním automobilem Jeep Cherokee. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se zraněná osoba nachází ve velmi těžce přístupném a svažitém terénu poblíž železniční tratě Vsetín – Ústí.

Zasahující hasiči překonali asi 15-ti minutovou vzdálenost na místo nehody pěšky. Následně byl k místu vyslán i terénní automobil s lékařem, který byl dopraven na nejbližší možnou vzdálenost od zraněného. Zbytek cesty musel být vykonán také pěšky. V době příchodu hasičů a lékaře na místo zraněná osoba komunikovala.

Vzhledem k charakteru terénu rozhodl velitel zásahu o transportu zraněného pomocí lanové dráhy k železniční trati Vsetín – Ústí. Na místo byly povolány posilové jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína a hasičů – lezců ze stanic Valašské Meziříčí a Zlín.

Na místo události také vyjel velící důstojník směny centrální stanice Zlín. Pro následný transport zraněného po železnici, byla v rámci součinnosti vyžádána velitelem zásahu drezína, která měla provést odvoz osoby na nádraží ve Vsetíně, kde měl být předán zdravotnické záchranné službě.

Po vybudování lanové dráhy a zajištění zraněné osoby provedli zasahující hasiči její spuštění k železniční trati a přistavené drezíně. Po naložení na drezínu byl zraněný v doprovodu čtyř hasičů transportován na nádraží do Vsetína a následně do nemocnice k dalšímu ošetření.

Po dobu zásahu jednotek byl omezen železniční provoz mezi Vsetínem a Ústí.


Na řešení tohoto komplikovaného zásahu se v konečné fázi podíleli hasiči celkem tří profesionálních a jedné dobrovolné jednotky. Jak bylo následně z místa upřesněno, pracovníci železnic na žádost našeho velitele přistavili pro transport zraněného vlakovou soupravu s lokomotivou a nákladním vagonem a to místo původně řešené drezíny.

Ze strany zasahujících hasičů byla spolupráce s pracovníky železnice vysoce hodnocena a dle vyjádření našich velitelů realizace transportu zraněného po železnici měla zásadní vliv na rychlost jeho převozu k dalšímu ošetření do nemocnice a následnému transportu vrtulníkem.

Využití hasičů – lezců s jejich vybavením k transportu zraněného z místa události a řešení, v tomto případě doposud ojedinělého způsobu přepravy zraněné osoby, se ukázalo jako zásadní pro jeho záchranu.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet