Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úmyslně založený požár chaty v norském Geilu nechali hasiči vyhořet

Čtyři roky uplynuly jako voda a navštívil jsem opět horské městečko Geilo, ležící na hlavním tahu mezi Oslem a Bergenem, začíná svou zahraniční aktualitu Lukáš Vejvar. Před čtyřmi lety jsem navštívil zdejší hasičskou stanici.

Letos jsme se stali svědky požáru chaty přímo v centru města. Jednalo se však o úmyslné vypalování chaty určené k demolici, celou akci zajišťovala jednotka místních dobrovolných hasičů obce.

Zdevastovaná chata byla určena k demolici. A jak bývá v těchto norských obcích zvykem, chata se nechá vyhořet pod dohledem hasičů až na úplné základy. Jednotka hasičů tak zároveň získává zkušenosti a celou akci bere jako cvičení. Hasiči se soustředí především na ochranu přilehlých objektů.

Na záběrech je k vidění deflektor (vodní stěna) a několik nasazených vodních proudů, intenzita požáru je však tak silná, že postupně začínají hořet okolní stromy, vodu hasiči čerpají z pár metrů vzdáleného jezera. Během dvou hodin chata zcela shoří a vzniká tak nový prostor pro stavbu modernějších srubů.

Téměř čtyři roky starý článek o místní dobrovolné hasičské jednotce naleznete ve starším článku www.pozary.cz/clanek/13051.

Foto a video: Lukáš Vejvar

Sdílet