Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velký hasičský den v Rožnově pod Radhoštěm

V sobotu 19. 8. 2006 se uskutečnil v Rožnově pod Radhoštěm velký hasičský den, který byl slavnostním setkáním hasičů okresu Vsetín, s bohatým programem pro hasiče i veřejnost.

Nádherný sobotní den jen podtrhl skvěle připravenou a velmi slavnostní akci při setkání hasičů okresu Vsetín s historickými a čestnými prapory ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm.

Členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a Okresního sdružení hasičů Vsetín připravili bohatý a reprezentativní program, který začal v dopoledních hodinách seřazením praporečníků a účastí na slavnostní bohoslužbě.

Průvod se zastavil na náměstí v Rožnově pod Radhoštěm, kde se uskutečnilo slavnostní zahájení hasičského dne s proslovy mnoha významných hostů z hasičského, veřejného i politického prostředí. Hasiči položili věnec k pomníku sv. Floriána a zaplněné náměstí si vyslechlo historickou připomínku dobrovolného hasičstva a význam i poslání dobrovolných sborů v obcích.

Celý průvod se poté vypravil přes město do areálu Valašského muzea v přírodě. Ve skanzenu byla připravena druhá část programu, která obsahovala soutěž družstev dětí v požárním sportu a samozřejmě také ukázky hašení pomocí historické i moderní techniky.

Právě program ukázek přilákal do skanzenu stovky návštěvníků, které aplaudovaly parádně připravené a sehrané ukázce dobového hašení požáru dřevěného stavení. Nutno přiznat, že značný podíl na věrohodnosti měl amatérský divadelní spolek hasičů z Hážovic, který naprosto věrně vystihl atmosféru začátku minulého století.

Hasiči a dobrovolníci brali z úliku (dlouhý přístřešek jako sklad požární techniky) žebře, háky i koše a utíkali k ohni. Pomáhali vynášet nábytek i peřiny z domu a zachraňovat domácí zvířectvo. Při požáru se předvedla koňská stříkačka z Prostřední Bečvy z roku 1932, motorová stříkačka Pařík z SDH Hutisko-Solanec z roku 1933 a hasicí vůz Praga V3S města Rožnov pod Radhoštěm z roku 1960.

Celé slavnosti se účastnilo mnoho sborů dobrovolných hasičů z celého okresu, ale také několik zástupců partnerských měst ze Slovenska. Akci podpořil i HZS Zlínského kraje, který předvedl ukázky zásahu nejmodernější technikou a dovednosti lezecké skupiny.

V okrese Vsetín je v současné době evidováno 90 sborů dobrovolných hasičů, kde se sdružuje přes 6670 hasičů. Z toho je přes jeden tisíc mladých do osmnácti let, 5049 mužů a 1625 žen. Celkem 32 sborů je starších sta let. Nejstarším založeným sborem je sbor města Valašské Meziříčí z roku 1872.

Organizátorům akce patří poděkování za připravený program a uznání za stálou obnovu a udržování hasičských tradic na Valašsku.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet