Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátek třináctého u hasičů ve Zlíně byl ve znamení otevřených stanic

U mnohých lidí je považován pátek 13. za nešťastný den, přitom podle statistik Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se počet řešených událostí nijak dramaticky neliší od jiných pátků. Hasiči se proto rozhodli, že právě v tyto dny otevřou pro veřejnost svoje stanice a budou prezentovat svoji techniku, vybavení a svou práci.

Už před devátou hodinou ranní v pátek 13. července 2012 se otevřely „ brány“ všech stanic profesionálních hasičů HZS Zlínského kraje. Začal tradiční den otevřených dveří, kterému předcházely dny přípravy techniky, vybavení a ukázek, tak aby mohl být veřejnosti představen co nejširší rozsah práce profesionálních hasičů.

I přes zataženou oblohu a prakticky celodenní déšť, který začal současně se zahájením programu, navštívily velké i ty menší stanice našich hasičů celkově stovky lidí. Nechyběli zde děti příměstských táborů, rodiče, senioři, ale i ti nejmenší v kočárcích. Centrální stanici ve Zlíně a především náš nový cisternový automobil Tatra střežil i čtyřnohý strážce (viz.foto).

Příslušníci z centrální stanice Zlín se rozhodli nabídnout veřejnosti v tento den rozšířený program, který připravili ve spolupráci ze státní a městskou policií, záchrannou zdravotnickou službou a studenty Střední a vyšší zdravotnické školy Zlín.

A co tedy bylo ve Zlíně k vidění? Mimo naší techniky a vybavení to byl VW Passat a Ford Tranzit dopravní policie, vybavení zásahové jednotky městské policie Zlín včetně dvou zástupců jejího motocyklového parku, sanita zdravotnické záchranné služby a vybavení pro poskytnutí zdravotní péče.

V garážích, kde je jindy parkována zásahová technika hasičů byly postaveny stánky požární prevence a ochrany obyvatelstva spolu s prostorem pro policisty prevence kriminality. Pro nejmenší návštěvníky nechyběl také „dráček HASÍK“ s omalovánkami a drobnými dárky. V části se zdravotníky si mohli návštěvníci vyzkoušet i základy poskytování první pomoci a použití zdravotnického vybavení.

Mimo celé řady dalších statických ukázek vybavení předvedli také hasiči spolu se zdravotníky a policisty ukázky vyprošťování osoby z havarovaného vozidla, hašení požáru osobního automobilu, dovedností příslušníků zásahové jednotky policie a hasičů – lezců.

Připravené programy na několika stanicích také neplánovaně zpestřily „ostré“ výjezdy hasičů k řešení nahlášených událostí.

Jak atmosféra na našich stanicích vlastně vypadala, jistě také dokreslí přiložená fotodokumentace ze stanice Zlín.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet