Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Semilská parní stříkačka na oslavách v Dobré Vodě u Hořic

V sobotu 14.června 2012 v 10 hodin dopoledne se osm členů SDH Semily I. vydalo na cestu se svou parní stříkačkou Smékal. Kontejnerová Avie s parničkou „na palubě“ a naše hasičská Avie jako doprovod.

Tentokráte do ne až tak vzdálené obce Dobrá Voda u Hořic. Zdejší sbor slavil krásných 110.let od založení a tak uspořádal pro sebe, své spoluobčany a přátele ze sousedních obcí krásné odpoledne s hasičskou tématikou a nejen s ní. Naši delegaci při příjezdu přivítal starosta SDH Dobrá Voda bratr Jaroslav Šedivý a další sestry a bratři místního sboru.

Ukázky juda, mažoretek, aerobiku a podobně doplňovali pestrý odpolední program se stařičkými stříkačkami, ručními i motorovými. Plně funkční z dob před druhou světovou válkou. Semilská parní stříkačka, byť byla trochu bokem (pro svou váhu a nutnost velké spotřeby vody), se stala jednou z největších atrakcí a zázraků techniky z přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Právě v této lokalitě hořicka takovýto unikát široko daleko není a proto byl o ni i takový zájem. Obzvláště, když se zatopilo „pod kotlem“ a po 15ti minutách se pootočilo ovládacím kolem. Pomalu se její parní stroj rozběhl a třípístý parní motor začal klapat svým typickým způsobem. V té chvíli i čerpadla nasála první litry vody z místní požární nádrže a z proudnice vylétl první a ne zcela poslední proud vody. V tom okamžiku byla jejich, místních i přespolních hasičů a obyvatel, prostě všech a mi jsme na ni byli právem hrdi. Na tu naši babičku, stařičkou, ale krásnou. V té chvíli dozajista všichni i pochopili, jakou sílu a energii v sobě skrývá tento krásný a masivní stroj, vážící přes 2,5 tuny.

Na cestu zpět do rodných Semil jsme se vydali v pozdních podvečerních hodinách s krásným pocitem příjemně prožitého odpoledne ve společnosti vlídných a chápajících lidí z Dobré Vody. Děkujeme za pozvání přátelé, bylo nám ctí a ještě jednou gratulujeme k té stodesítce.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.

Sdílet