Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli řešit 262 událostí ve Zlínském kraji od začátku prázdnin

Začátek prázdnin byl poznamenán především krátkodobým nárůstem počtu zásahů jednotek hasičů u dopravních nehod a technických zásahů. Po prvním hektickém období se počet denních výjezdů postupně snížil a klesala také závažnost řešených událostí. Toto lze pravděpodobně přisuzovat celkově klidnému období prázdninových dnů.

Od 1. 7. do dnešního dne vyslalo operační středisko HZS Zlínského kraje jak profesionální, tak i dobrovolné jednotky celkem ke 262 událostem, u kterých bylo zachráněno 22 osob. Jednoznačný prim drží technické zásahy, kterých bylo 155. Jednalo se především o otevření bytů a řešení nebezpečných stavů v objektech a na komunikacích. Jednotky také vyjížděly k asistencím na žádost PČR a zdravotnické záchranné služby.

Pomyslnou druhou příčku obsadily zásahy u dopravních nehod, které byly často bohužel provázeny tragickými následky a to především u nehod motorkářů.

Ve sledovaném období likvidovaly jednotky celkem 29 požárů, které se na rozdíl od ostatních typů zásahů obešly bez úmrtí osob, vážnějších zranění nebo vzniku zásadních škod na majetku.

Z celkového počtu evidovaných událostí bylo zaznamenáno také 20 planých poplachů, kdy se hasiči vracely na své stanice, aniž by byl na místě potvrzen nahlášení stav a jednotka musela zasahovat.

Tou smutnou částí statistiky začátku prázdnin je, že u řešených událostí bylo evidováno úmrtí 9 osob a zranění dalších 30.

Závěrem lze snad přát jak hasičům, tak i občanům, aby se letošní prázdninové dny obešly bez vážných událostí a nenaplnilo se rčení, že „ když hasiči musí vyjíždět ze svých stanic, je někomu někde velmi těžko.“

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet