Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TOTEM 2012: Hasiči v noci cvičně evakuovali dva dětské tábory

Velké překvapení čekalo na junáky na dvou táborech u Teplé na Chebsku. V noci ze středy na čtvrtek je ve stanech vzbudili hasiči. Zásahovými auty je pak evakuovali do připravené základny humanitární pomoci.

Cvičení se podařilo dokonale utajit. Nevěděly o něm děti na táborech, ani zasahující hasiči. Podle námětu cvičení zasáhla oblast kolem Teplé silná bouřka s větrem, který vyvracel stromy. Navíc silný déšť rozvodnil dva potoky poblíž táborů a voda se začala blížit ke stanům. Vedoucí obou táborů proto požádali o pomoc hasiče.

Cvičení začalo v osm hodin večer na operačním středisku hasičů. Ani zde dopředu nic netušili. Během několika minut museli zajistit vydání potřebného materiálu z centrálního skladu humanitární pomoci a vyslat dostatek jednotek hasičů na stavbu tábora pro nouzové přežití a pro samotnou evakuaci dětí.

Základnu humanitární pomoci postavili hasiči na louce kousek od táborů, při cestě pro děti na ně čekala další překážka. Přístupovou silnici blokovaly desítky popadaných stromů, které po dohodě s řídícím cvičení těsně před začátkem cvičení pokáceli dělníci lesní správy.

Hasiči se tak k táborům museli doslova prořezat. Spící děti ve stanech vůbec netušily, co se děje kolem nich. Za asistence hasičů a svých vedoucích si rychle sbalily nejnutnější věci a záchranáři je převezli do tábora nouzového přežití. Zde děti zůstaly přes noc, ráno dostaly od hasičů snídani a mohly se vrátit zpět do svých stanů.

Cvičení s názvem Totem 2012 navazovalo na předchozí odborný výcvik jednotek hasičů, předurčených pro zásah při přírodních katastrofách. Pomoc evakuovaným si zkoušeli během výcviků Luxor či Maafex, středeční cvičení ale bylo prověřovací, hasiči tak dostali jen zadání a se vším si museli poradit sami bez pomoci lektorů.

Podle vyhodnocení organizátorů a samotných vedoucích táborů na závěr cvičení se podařilo splnit zadání, samotný průběh pak ukázal několik menších nedostatků, na které se hasiči při dalším výcviku zaměří.

Zasahující jednotky:

  • HZS Toužim
  • HZS Karlovy Vary
  • HZS Sokolov
  • HZS Mariánské Lázně
  • JSDH Teplá
  • JSDH Horní Blatná
  • JSDH Verušičky
  • JSDH Otročín
  • JSDH Toužim
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet