Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurz „What's the fire?“ umožnil návštěvu hasičské univerzity i stanice v Estonsku

V rámci letního kurzu „What's the fire?“, který pořádá studentská organizace BEST (Board of European Students of Technology), navštívil náš čtenář Marek Miklíček Estonsko.

BEST sdružuje vysoké technické školy z celé Evropy. Kurzu se zúčastnilo 22 lidí z různých koutů kontinentu a obsahoval především přednášky na témata v dané oblasti – např. hasicí přístroje, automatické hasicí systémy, požární zabezpečení staveb apod.

Jeden den byl v rámci kurzu vyhrazen k návštěvě univerzity, na které studují Estonští hasiči, konkrétně v Tamsalu.

Studenti mají k dispozici tři zásahové a dva velitelské automobily a rozsáhlý areál, nacházející se za Tamsalem, který slouží k praktické přípravě.

V rámci našeho kurzu jsme dostali zapůjčené zásahové oblečení a měli jsme možnost rozstříhat auto pomocí vyprošťovacího zařízení. Poté bylo auto zapáleno a všichni si mohli vyzkoušet hašení pomocí práškového hasicího přístroje a také vodního proudu.

Nedocenitelnou zkušeností pro mě – jakožto člena jednotky kategorie JPO V – byl flashover kontejner, který jsme si zkusili na vlastní kůži.

V následující části kurzu jsme také navštívili část univerzity v hlavním městě Estonska – Tallinnu, kde jsme měli možnost vyzkoušet si virtuální simulátor pro práci hasičů a také virtuální simulátor pro simulaci evakuace z budov.

Další den následovala návštěva hasičské stanice – rovněž v Tallinnu, kde jsme absolvovali několik přednášek a poté si prohlédli jak stanici, tak její vybavení a techniku hasičů.

Hasiči v Estonsku fungují na profesionálním systému a po celé zemi je rozmístěno asi jen 90 dobrovolných jednotek. Za zajímavost považuju fakt, že se v tamní technice nepoužívá vysokotlak – neviděl jsem ho v žádném z vozidel.

Stanice se nacházela v částečné rekonstrukci, takže některá technika parkovala venku.

Pro mě, jakožto dobrovolného hasiče z SDH Ostrožská Lhota, byl celý kurz nedocenitelná zkušenost. Seznámil jsem se s fungováním Estonských hasičů a také technikou, se kterou se při práci JPO V nesetkám.

Pro POŽÁRY.cz: Marek Miklíček

Sdílet