Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali v Karviné muže z hluboké šachtice, byl v bezvědomí

Dvě jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 19. 7. 2012 odpoledne v Karviné

v okolí bývalého dolu Barbora, kde skončil v šachtici v hloubce deseti metrů muž.

Hasiči jej vytáhli na povrch pomocí lezecké techniky a nosítek.

Muž s kamarádem šli zřejmě hledat kovové zbytky. Při slézání šachtice, vedoucí šikmo dolů, si patrně nevšiml, že cesta pokračuje kolmo dolů, a spadl do hloubky deseti metrů. Jeho kamarád okamžitě volal na tísňovou linku, a tak přivolal pomoc hasičů.

Operační středisko hasičů vyslalo na místo dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – první přijela z karvinské stanice HZS MSK, druhou byla speciální lezecká skupina ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě.

Karvinští hasiči museli nejprve vyhledat (podle popisu oznamovatele) místo nehody ve složitém terénu v okolí bývalého dolu Barbora (v karvinské části Doly).

Zraněný muž byl v bezvědomí, postupně se ale probíral. Hasiči mu poskytli předlékařskou první pomoc, nasadili mu krční límec a vložili do záchranných nosítek (SKED).

Po příjezdu lezců z Ostravy-Poruby jeden z nich sestoupil pomocí lezecké techniky ke zraněnému muži a karvinským hasičům. Poté vytáhli pomocí kladkostroje a lezecké trojnožky zraněného muže z desetimetrové hloubky na povrch.

Hasiči jej předali rychlé záchranné službě, která jej ošetřila a odvezla do nemocnice v Havířově.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet