Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Barokní zámek v Sedleci u Karlových Varů vyhořel, s ohněm bojovalo několik hodin sedm jednotek hasičů

Plameny zničily střechu hlavní zámecké budovy. Zničené je i patro pod střechou. S ohněm bojovali hasiči několik hodin, příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé společně s policií.

Požár střechy zámku v Sedleci na Karlovarsku nahlásili hasičům na tísňovou linku dělníci z nedaleké firmy v pět hodin ráno. Na místo vyjeli hasiči ze stanice Karlovy Vary se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem společně s dobrovolnými hasiči z Tašovic a Staré Role.

V době příjezdu hasičů byla střecha hlavní zámecké budovy v plamenech a začala se propadat. To znemožnilo zásah hasičů zevnitř budovy. Oheň se spojovacím krčkem šířil do bočního křídla zámku, velitel zásahu si tak vyžádal posily včetně další výškové techniky.

Pod kontrolu dostali hasiči požár před polednem, i nadále pokračovalo rozebírání zbytků střešní konstrukce a vyhledávání skrytých ohnisek. Aby hasiči vyloučili, že v místnostech ve třetím nadzemním patře, kde se zřítil strop, nikdo nezůstal, povolali na místo speciálně vycvičené psi na vyhledávání v sutinách.

Hned vedle zámku v bývalém zámeckém parku je rybník, kde hasiči zřídili čerpací stanoviště pro doplňování cisteren vodou. Příčina požáru je v šetření, stejně tak výše škody, která ale podle prvotních odhadů bude v řádech milionů korun.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, CAS 32 T815, AŽ 37 Iveco, AP 32 MB Econic)
  • JSDH Stará Role (CAS 24 L101)
  • JSDH Tašovice (CAS 15 Renault)
  • JSDH Chodov (CAS 24 T815)
  • JSDH Ostrov (CAS 24 T815)
  • JSDH Hájek (CAS 32 T815)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet