Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Incident Response Unit

Dekontaminační automobil britských hasičů pro likvidaci následků teroristických útoků a jiných mimořádných událostí většího rozsahu.

Od roku 2004 jsou britské hasičské sbory vybavovány speciálním typem MPT (MOBILNÍ POŽÁRNÍ TECHNIKA). Jedná se o automobily označované názvem Incident Response Unit. Jejich vybavení je určené k likvidaci následků teroristických útoků za použití chemických, biologických či jaderných zbraní a jiných mimořádných událostí většího rozsahu. Teroristické útoky – to byl pravý důvod vzniku těchto vozidel.

Vozidlo Incident Response Unit, dále jen IRU, je postavené firmou Marshall SV, vlastnící certifikát kvality ISO9001, se sídlem ve městě Cambridge, na podvozku MAN TG-A 26.390 (první vozy 26.363) 6×2. Řada vozidel TG-A je absolutním vrcholem produkce společnosti MAN. Je to nová řada vozidel, která svými parametry zaujímá přední místa ve špičce světové produkce silničních nákladních vozidel. Jedná se o vozidla tzv. „těžké kategorie“ s celkovou hmotností 18 tun a výše. Šestiválcový agregát MAN Common Rail má sílu 309 koní a splňuje emisní normu EURO 4. Vozidlo o rozměrech D x Š x V – 11,2 × 2,54 × 3,3 m je dále vybaveno uzávěrkou diferenciálu, automatickou převodovkou a má řiditelné dvě nápravy, přední a druhou zadní. Maximální výška automobilu – 3,3 m – byla jedním z nejpřísnějších požadavků tohoto typu techniky. Celková hmotnost IRU je 21 000 kg.

Nástavbu IRU Marshall SV tvoří rámový skelet, krytý na obou bocích shrnovací plachtou, který se při zásahu vysune o 30 cm nahoru, aby bylo možné za pomoci vysokozdvižného vozíku sundat kontejnery s vybavením. Vozík Moffett Mounty M2003E s nosností 2 tuny je součástí vybavení IRU, přepravuje se upevněný na zádi vozidla. V celkem 12 kontejnerech najdeme vskutku dokonalé vybavení. Je to vlastně jedno velké dekontaminační pracoviště. Tedy dva 14 m dlouhé dekontaminační stany, ve kterých jsou převlékací kóje, dvě řady sprch, dekontaminační prostředky, saponáty, ohřívače vody, dieselový generátor el. energie, náhradní oblečení, dvě 6000 l nádrže na kontaminovanou vodu, ponorné čerpadlo, fukar na teplý vzduch pro stany, vaky a nádoby pro kontaminované oblečení a ochranné oděvy, dýchací přístroje, ochranné plynotěsné obleky (celkem 48 ks), měřící přístroje včetně dozimetrů, prostředky první pomoci atd. Celé dekontaminační pracoviště, tedy dva stany, je schopno odbavit za hodinu až 200 chodících osob, každé po 100, či až 100 (2×50) osob na nosítkách. Dekontaminační proces ve sprše trvá cca 4 minuty (nechodící osoby cca 8 min.) – 2 min. teplé vody, 1 min. saponátu a další minuta teplé vody. Po dekontaminaci každý obdrží ručník, filtrační masku, tzv. papírové spodní prádlo, papírový oblek – bunda a kalhoty, ponožky, boty a osobní zdravotní pomůcky.

Z nástavby je rovněž možné použít teleskopický osvětlovací stožár.

V kabině osádky, kterou tvoří dva hasiči, najdeme moderní komunikační nástroje – mobilní telefon, RDST, výkonný počítač s dotykovým displejem a tiskárnou, ve kterém jsou všechny nezbytné databáze NL a další programy, GPS, datové přenosy apod. Toto vybavení je od firem Tempus Computers Ltd., Motorola, Cleartone Ltd. Celou instalaci komunikačního vybavení provedla firma Auto Electrical Services (AES).

Možná se vám zdá malá osádka automobilu. Ano, tvoří ji jen dvojice hasičů, ale když už dojde k mimořádné události, je na místě vždy celý tým, který se stará o provoz dekontaminační linky. Stejně jako u nás.


Vozidel IRU je vyrobeno celkem 80, 72 jich je zařazeno po celých britských ostrovech ve výjezdu hasičských sborů, 8 jich je záložních v rámci strategických rezerv. IRU jsou dislokovány:

Hasičský sbor/
Počet vozidel IRU

Avon
1
Bedfordshire & Luton
1
Berkshire
1
Buckinghamshire
1
Cambridgeshire
1
Cheshire
2
Cleveland
1
Cornwall
2
Cumbria
1
Derbyshire
1
Devon
2
Dorset
1
Durham & Darlington
1
East Sussex
1
Essex
1
Gloucestershire
1
Greater Manchester
2
Hampshire
1
Hereford & Worcester
2
Hertfordshire
1
Humberside
1
Isle of Wight
0
Kent
2
Lancashire
2
Leicestershire
1
Lincolnshire
2
Londýn
10
Merseyside
1
Norfolk
1
North Yorkshire
1
Northamptonshire
1
Northumberland
1
Nottinghamshire
1
Oxfordshire
1
Shropshire
1
Somerset
1
South Yorkshire
1
Staffordshire
2
Suffolk
1
Surrey
1
Tyne & Wear
1
Warwickshire
1
West Midlands
3
West Sussex
1
West Yorkshire
1
Wiltshire
1
Mid & West Wales
2
North Wales
2
South Wales
3
Strategické rezervy
8

Ještě zbývá dodat, že firma Marshall SV kromě vozidel IRU dodává pro britské hasiče také nosiče nejrůznějších kontejnerů, rovněž na podvozcích MAN.

Foto a info: lfbsite.com, Marshall SV, weby hasičských sborů UK, Roger C.Mardon, net

Sdílet