Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět osobních aut havarovalo na kafilerním tuku a vnitřnostech, uniklých po nehodě náklaďáku u Velké Bíteše

Hasiči z Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje zasahovali dnes několik hodin na dálniční tepně, na úrovni 163. km ve směru na Brno, kde v ranních hodinách z nákladního vozidla unikl tuk a vnitřnosti určeně ke zpracování v kafilérii.

Na kluzké vozovce posléze havarovalo pět osobních vozidel a dodávka. Čtyři lidé byli z místa zdravotníky převezeni sanitními vozy k ošetření do nemocnice.

Informaci o události přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 06:58 hod. Prvotní informace hovořily o úniku močůvky z nákladního vozidla na 167. km dálnice ve směru na Brno.

Již samotný příjezd profesionálních hasičů ze stanice ve Velké Bíteši byl velmi náročný. V místě se okamžitě začaly tvořit kolony a vozovka byla kluzká. Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že se nejedná o močůvku, ale o ostatky a kafilerní tuk, které vytekly na dálnici. Nehoda se také neodehrála na 167. km, ale již na 163. km dálnice.

Dálnice byla znečištěná přibližně v délce 1,3 km. Vzápětí na kluzké vozovce havarovalo pět osobních vozidel a dodávka. Čtyři zraněné osoby převezli zdravotníci k dalšímu ošetření do nemocnice.

Velitel zásahu okamžitě zažádal o posilové jednotky. Zasahující jednotku velkobítešských profesionálních hasičů tak doplnila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Velké Bíteše, profesionální hasiči ze stanice v Rosicích a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Rosic, Zastávky u Brna a Říčan.

Snahou hasičů bylo co nejrychleji odstranit nečistoty z vozovky a obnovit provoz na dálnici. Povolána byla také Správa a údržba dálnice a specializovaná firma. Za pomoci radlic a pluhů byly vnitřnosti shrnovány na stranu. Následovalo důkladné čištění vozovky za pomoci vody a odmašťovadla.

Ve 14:45 hod bylo místo události předáno zástupci specializované firmy a jednotky se vrátily zpět na své základny.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet