Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská stříkačka se změnila v mobilní zubní ordinaci

V americkém městě New Jersey a jeho okolí lze potkat hasičský vůz značky American La France, vyrobený v roce 1974, který svojí výjezdovou pouť zakončil před několika lety coby Pumper Truck No.2 v Newtonu. Za dobu svého působení urazil desítky tisíc kilometrů a zúčastnil se nesčetně zásahů. Když nadešel čas na jeho obměnu, byl za částku 5,000 USD odprodán do soukromých rukou.

Jeho novým majitelem se stal zubní lékař a fanda do automobilů Robert Grunstein, jež měl o dalším využití vyřazené stříkačky zcela jasnou představu. Za cenu 50,000 USD nechal vozidlo upravit na mobilní zubní ambulanci Ta vznikla v zadní části požární nástavby, ze které byla odstraněna vodní nádrž a úložiště hadic. Namísto toho byla postavena zubní ordinace. V místě žebříků, jenž bývají uloženy na boku vozu, je nyní obří zubní kartáček.

Proč zrovna z hasičského auta? Je obecně známou věcí, že se valná většina dětí bojí zubaře, ale z hasičského auta naopak mají radost. Toho všeho si byl Dr. Robert Grunstein vědom a tak skloubil obě věci dohromady. I v jednom z jeho zubních center je vše orientováno na hasičskou tématiku, které se děti nebojí. Recepce má podobu hasičského vozu, na zdech jsou pak různé hasičské obrázky a v ordinaci má pověšený i zásahový kabát.

S hasičským vozem the „Dental Rescue Unit“ v podobě mobilní zubní ordinace vyráží Dr. Grunstein několikrát týdně v oblasti New Jersey v rámci programu zubní prevence za dětmi z chudých a přistěhovaleckých rodin. V místě, kde plánovaně zastaví, není, jak sám říká, v očích dětí ten zlý a děsící pán s vrtačkou, ale pán s hasičským vozem.

Od roku 2009, kdy mobilní ordinaci provozuje, v ní ošetřil tisíce dětských pacientů.

Foto a info: web, Smile Central Dental

Sdílet