Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Blesk zapálil dům, požár způsobil škodu za tři miliony. V Benešově zasahovalo deset jednotek hasičů

Škodu za tři miliony korun dnes způsobil požár rodinného domu s hospodářským stavením v obci Benešov na Blanensku. 

Plameny šlehající z hospodářské části domu, které se rychle šířily na celý objekt i do okolí, lidé z obce zpozorovali a ohlásili hasičům v 17.15 hodin.

Vzhledem ke značnému rozsahu požáru a riziku šíření na další domy v obci krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

K zásahu vyjelo 10 jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Boskovicích a Blansku a dobrovolné jednotky z Benešova, Okrouhlé, Žďárné, Sloupu a Boskovic.

O pomoc byly požádány také tři jednotky ze sousedního Olomouckého kraje – profesionální z Konice a dobrovolné z Brodku u Konice a Protivanova.

Při příjezdu hasičů byl rozsáhlý objekt ve tvaru písmene U o rozměrech zhruba 20 krát 30 krát 10 metrů takřka celý v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření. Hasiči zásah rozdělili na dva úseky a proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy.

K doplňování vody v cisternách zřídili čerpací stanoviště u místní vodní nádrže. K hašení požáru nasadili i třicetimetrový automobilový žebřík a snažili se před plameny ochránit dva další domy v bezprostřední blízkosti. Průzkum nepotvrdil původní informaci, že uvnitř objektu jsou ovce. Stádo 30 ovcí bylo v bezpečí na pastvině.

Před ohněm hasiči z domu vynesli sud s naftou. Během zásahu bylo nutné strhnout narušený komín, který hrozil zřícením, a také části štítových zdí. K intenzitě požáru přispívalo i uskladněné seno a další materiál.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 18.08 hodin. V další fázi zásahu hasiči zahájili rozebírání prohořelých konstrukcí a dohašování řady lokálních ohnisek hoření Rozebírání konstrukcí, dohašování hořících a žhnoucích částí a vyklízení zbytků vyhořelého stavení vzhledem k rozlehlosti objektu zřejmě potrvá až do pozdních nočních hodin.

Dům z minulého století, který majitel neužíval k bydlení a objekt byl již před požárem odpojený od energií, požár prakticky zničil. Způsobenou škodu majitel podle předběžného odhadu vyčíslil na tři miliony korun. Rychlým a účinným zásahem se hasičům před ohněm podařilo uchránit dva sousední domy.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Podle dosud získaných poznatků dům zřejmě začal hořet od úderu blesku do prostoru kolem komínu.

Foto: JSDH Protivanov – www.hasiciprotivanov.com

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet