Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulátor pro hasiče

Nové výcvikové středisko hasičů v Denveru, USA.

Hasičský sbor denverského mezinárodního letiště (Denver International Airport) a Hasičský sbor města Denveru (Denver Fire Department) nedávno obdržely nové výcvikové středisko specializované na výcvik zásahů u leteckých nehod.

Dominantou výcvikového střediska, které stálo čtyři milióny dolarů, je maketa dopravního letadla, umožňující perfektní simulaci všech možných druhů mimořádných událostí.

Maketa je upravena tak, že hasiči mohou nacvičovat záchranu a vyproštění pasažérů zevnitř letounu. Dále mohou trénovat zdolávání požárů uvnitř letadla, jako např. požáry prostorů pro cestující, kuchyňky, WC a zavazadlového prostoru. Samozřejmostí je možnost vytvořit simulaci venkovního požáru, požáru motorů, nebo v nejhorším případě požáru celého letadla spolu s hořícím unikajícím palivem.

Kromě simulátoru požárů letadla je součástí výcvikového střediska také dvoupatrová budova v níž se nachází kontrolní místnost simulátoru a dvě garážová stání pro letištní hasičské speciály.

Z kontrolní místnosti se ovládá simulátor a programují se zde varianty požáru. Velitel výcviku může vše sledovat na monitorech v této místnosti, v případě že by hrozilo hasičům nějaké nebezpečí, může jednoduše celý výcvik zastavit.

Dříve denverští hasiči procházeli výcvikem v jiných státech, protože podobné zařízení ve státu Colorado nikde jinde není. V některých případech pro výcvik používali naftu a kontaminovaný letecký benzín, k tomu však potřebovali povolení od ochrany životního prostředí. Nový trenažér používá propan a celé zařízení splňuje normy na ochranu životního prostředí.

Výcvikové středisko je umístěno na denverském letišti, je jejím majetkem a denverský hasičský sbor je využívá pro výcvik. Představitelé letiště doufají, že trenažér bude hojně využíván a jeho náklady se tak zaplatí, neboť ve státě Colorado je ještě dalších 70 větších i menších letišť jejichž hasiči by mohli trenažér využívat také.

Denver International Airport se nachází asi 30 mil severovýchodně od centra města Denveru. Hasičský sbor denverského letiště má 98 zaměstnanců, kteří slouží po dvaceti ve čtyřech směnách. Ostatních osmnáct příslušníků jsou vedení sboru a pracovníci prevence. Sbor má čtyři stanice rozmístěné po celém letišti a disponuje pěti letištními speciály, několika klasickými CAS, několika RZA a dvěmi mini CAS na podvozku Hummer. Protože zabezpečují i zdravotní záchrannou službu, jsou vybaveni i ambulancemi.

Podle Firehouse.com připravil L.Steinhauser
Sdílet