Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Ke cvičnému požáru lakovny zamířilo do Chrastavy 7 cisteren

Je půl čtvrté odpoledne. Okamžik, kdy na tísňovou linku 112 přichází zpráva, že v chrastavské firmě Benteler ČR, s. r. o., zaměřené na výrobu a lakování dílů pro automobilový průmysl, vypukl požár.

Poplach je vyhlášen pěti jednotkám (PS Liberec, Chrastava, Machnín, Hrádek nad Nisou, Růžodol I), které na místo vyrážejí se sedmi cisternami a výškovou technikou.

Požár vzniká vlivem technické závady na odsávání plynové vysoušecí pece a šíří se mezi střešní konstrukci na plochu cca 20m2. Zaměstnanci, kteří vyrážejí s ručními hasicími přístroji požár uhasit, bohužel zůstávají uvězněni na střeše. Další dva pracovníci jsou pak uvězněni ve výrobní hale.

A aby hasiči měli situaci ještě složitější, dojde při vyvážení kontejnerů s hořlavými látkami (pigmentem) k jejich převržení na místní komunikaci. Hasiči tak musejí zamezit dalšímu šíření formou ohraničení a ucpání praskliny.

Simulovaný požár lakovny tak umožnil hasičům nacvičit hasební zásah na střeše výrobní haly, zřízení a funkci štábu velitele zásahu, záchranu osob, orientaci v neznámém prostoru, dálkovou dopravu vody či zamezení úniku nebezpečné látky.

V posledně jmenované činnosti čekalo na hasiče největší překvapení, neboť místo domluveného úniku cca 100 kg 2-butoxyethan-1-olu (20%) a dibutiltin oxidu (3%) připravili ve firmě únik kyseliny dusičné, jejíž likvidace si žádala zcela jiný postup.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet