Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: 8 zraněných a 1 mrtvý při nehodě vlaku a auta na přejezdu

Dne 25. 7. 2012 ve 20:00 vyjížděli vozidla CAS 24 T815 a DA VW Crafter k hromadnému neštěstí do Vrbna pod Pradědem na ulici Sklárenskou. Jednalo se o srážku osobního automobilu a vlaku.

Po příjezdu provedli hasiči průzkum, kterým bylo potvrzena dopravní nehoda. Na místě ihned začali záchranné práce. Místo zásahu bylo rozděleno na dva úseky a sice jeden úsek byl vyčleněn na záchranu z osobního automobilu zn. Škoda Felicia, ve kterém se nacházely 3 zraněné osoby, z čehož dvě těžce a jedna lehce. Úsek druhý, kde probíhaly záchranné práce zraněných ve vlaku.

Vozidlo bylo zajištěno proti dalšímu pohybu a provedeno odpojení akumulátoru, vlak byl po příjezdu zajištěn strojvedoucím, který byl bez zranění. Pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení prováděli hasiči vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Zraněné osoby po poskytnutí předlékařského ošetřeni byly pomocí vakuové matrace a fixační desky přenášeni a následně předáváni do péče zdravotnické záchranné služby, která byla na místě nehody. Celé cvičení trvalo necelých 40min., kdy se podařilo zajistit všechny zraněné osoby a předat do péče ZZS.

Na místě zasahovalo 13 členů jednotky dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem, kteří si procvičili práci s HVZ, dále ošetření zraněných a jiné práce, se kterými se u zásahu velmi často potkáváme.

Po ukončení cvičení jsme provedli konzultaci s figuranty z řad ČČK Opava a také členy ZZS ze stanoviště ve Vrbně pod Pradědem. Společně jsme si vyměnili zážitky, názory a vše co vede k dalšímu zdokonalení naší práce. Poté si hasiči ještě prošli vlak, kde nám bylo strojvedoucím ukázáno hlavní odpojovač el. proudu a nouzové brždění vlaku.

Poděkovaní:

  • GW Train Regio a.s. – poskytnutí vlaku
  • ČČK Opava – maskování a figuranti
  • ÚSZS MSK, posádka RZP Vrbno pod Pradědem – asistence

Technika:

  • JPO II/ 2 Vrbno p. P. – CAS 24 Terno a DA VW Crafter
  • ÚSZS MSK, posádka RZP Vrbno p. P.

Na místo cvičení vyjel výše zmiňovaný automobil VW Crafter 2,5 TDI. Toto vozidlo bylo městem zakoupeno v měsíci červnu od společnosti Auto Heller Ostrava a poté byly nutné další úpravy. Během července byla provedena změna barvy pomocí polepů vozidla, instalace majáků a namontování tažného zařízení. Tento automobil je zařazen jako dopravní automobil v jednotce a nahradil vůz VW Transporter 2,4D, který bude další léta sloužit okolní jednotce. DA nám slouží jako výjezdový vůz na dopravu mužstva k zásahu, materiálu a také k dopravě družstva na soutěže v požárním sportu.

Text: Ondřej Chalupa, velitel JSDH Vrbno pod Pradědem
Foto: MUDr. Ivo Labónek, Nikola Juříková

Sdílet