Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči realizují společný projekt z prostředků EU se slovenskými kolegy z Žiliny

Prostřednictvím audiovizuální technologie integrované do prostoru IBC MSK se spojí operační střediska HZS Moravskoslezského kraje a Krajského ředitelství HaZZ v Žilině.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Hasičského a záchranného zboru v Žilině spolupracují i na poli realizace projektu spolufinancovaného z prostředků Evropské unie. V rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce SR – ČR 2007 – 2013 realizují projekt „VYTVOŘENÍ SPOLEČNÉ PLATFORMY PRO VÝMĚNU INFORMACÍ A KOORDINACI SPOLEČNÝCH ZÁSAHŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH HASIČSKÝCH ZÁCHRANNÝCH SBORŮ ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLIKY“.

Tento projekt umožní datavideokonfe­renční propojení operačních středisek obou sborů, zejména při řešení velkých mimořádných událostí, jejichž řešení se dotýká území na obou stranách Česko – Slovenské hranice. Na české straně byly realizovaným projektem rozšířeny možnosti nedávno dokončeného Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezské­ho kraje.

Celý projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie z Operačního programu přeshraniční spolupráce SR – ČR 2007 – 2013 v rámci prioritní osy 2 „Rozvoj dostupnosti přeshraničního území a životního prostředí“, oblasti porpory 2.3 „zlepšení informační a komunikační dostupnosti příhraničí“.

V rámci realizovaného projektu byla v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje (IBC MSK) instalována lehká mobilní zástěna. Na ni byly instalovány dva plazmové zobrazovací panely s úhlopříčkou 65 palců. Jeden z nich je vybaven interaktivním nástavcem Smart Board, díky němuž lze s plazmovým panelem pracovat jako s dotykovou interaktivní obrazovkou. Vzhledem k tomu, že u původně plánovaného systému došlo v průběhu přípravy realizace ke snížení tržních cen, využili jsme tuto možnost k doplnění systému o dva náhledové LCD monitory s úhlopříčkou 42 palců. Tím se významně zvýšil komfort a užitná hodnota AV systému. U takto instalovaného audiovizuálního zařízení je nyní pohled na prezentovaná data a podklady pohodlný z kteréhokoliv místa místnosti. Tím dochází ke zefektivnění mezinárodní spolupráce při řešení rozsáhlých mimořádných událostí.

Prostřednictvím realizovaného datavideokonfe­renčního systému mohou nyní velitelé a operační důstojníci obou hasičských záchranných sborů na obou stranách hranice řešit události společně, nad stejnými mapovými podklady a se stejnými informacemi a daty o řešené události. Přitom každá strana může využívat zázemí svého operačního střediska bez nutnosti osobního setkání na místě události. Tím se řešení událostí významně urychluje a zefektivňuje.

Podívejte se na několik fotografií, které dokumentují AV systém, instalovaný na IBC MSK a ukazují průběh jeho instalace. Na fotografiích můžete vidět instalaci mobilní interiérové stěny, instalaci AV techniky, instalované zařízení v konečné podobě, propagační bilboard, který byl v místnosti umístěn v průběhu realizace projektu a finální informační tabuli, která bude v místnosti umístěna po ukončení realizace projektu.

Ing. Petr Faster, HZS MSK

Sdílet