Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z nákladního auta tekla nafta a olej, řidič při předjíždění vyjel z jízdní dráhy

K nehodě nákladního auta s únikem provozních kapalin dnes hasiči vyjížděli na silnici u Habrovan na Vyškovsku. 

Na silnici z Habrovan do Rousínova se řidič tahače Iveco s návěsem se zřejmě při předjíždění jiného vozidla dostal na krajnici v protisměru a vyjel z jízdní dráhy. Při nehodě, která se obešla bez zranění, tahač přerazil korunu stromu.

Z poškozeného stroje se utrhla palivová nádrž a odletěla do vzdálenosti zhruba 30 metrů. Z poškozené nádrže i z tahače vytékala nafta a hydraulický olej. Nehoda byla hasičům ohlášena v 11.02 hodin, na místě zasahovaly jednotky ze stanic v Pozořicích a Vyškově.

Protože zhruba 50 litrů nafty a stejné množství oleje uniklo do půdy u silnice, hasiči o události informovali odbor životního prostředí MěÚ v Rusínově a českou inpskeci životního prostředí. Na silnici hasiči sorbentem likvidovali unikající naftu a tmelem utěsnili poškozenou nádrž.

Do barelů z nádrže přečerpali zbývajících 250 litrů nafty. Uraženou korunu stromu, která zůstala na silnici, hasiči motorovou pilou rozřezali a její zbytky uklidili mimo jízdní dráhu.

Protože úklid vozovky zajistil majitel havarovaného vozidla a k sanaci a ekologické likvidaci kontaminované zeminy byli přivoláni pracovníci specializované firmy, hasiči ukončili zásah a odjeli na základnu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet