Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pokud bodavý hmyz bezprostředně neohrožuje, volejte firmu, ne hasiče!

Je to dnes a denně, kdy lidé volají hasiče, aby jim doma zlikvidovali sršní nebo vosí hnízdo. Pokud ale nejde o veřejné prostranství nebo veřejnoprávní budovy (školy, školky, nemocnice atd.) a vosy nebo sršni neohrožují zdraví či životy lidí, je třeba volat specializovanou firmu, která má na starosti deratizační a dezinsekční služby.

Lidé si však zvykli na bezplatný komfort od hasičů a leckdy je k odstranění nebezpečného hmyzu zneužívají a chtějí hnízda likvidovat tam, kde bodavý hmyz nikoho bezprostředně neohrožuje. Neuvědomují si tak, kolik hasičů tím zbytečně blokují a jak drahý je výjezd jejich techniky.

Telefonní čísla na specializované firmy jsou běžně dostupná a také operační středisko hasičů nabídne volajícímu kontakt ze seznamu alespoň pěti firem.

Od začátku minulého týdne (16. 7. 2012) mají na svém kontě hasiči HZS Libereckého kraje 15 technických výjezdů k odstraňování bodavého hmyzu. Zasahovali například v Hrádku nad Nisou, kde se nacházelo vosí hnízdo na okně učebny základní školy.

Do Stráže pod Ralskem pak vyjížděli k vosímu hnízdu, které bylo ve výšce 3 m nad vchodem do domu s pečovatelskou službou. Výškovou techniku museli hasiči použít k odstranění dvou sršních hnízd ve výšce patnácti metrů na bytových domech v Liberci.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet