Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kombajnu se na les rozšířit nestihl, hasiči přijeli včas

Požár kombajnu byl na linku tísňového volání HZS Středočeského kraje ohlášen dne 27.7. ve 22:45 K události došlo na silnici poblíž obce Tehov.

Na místo byla vyslána jednotka HZS stanice Říčany s technikou CAS 15 Mercedes Benz a CAS 32 Tatra 815 a dobrovolná jednotka SDH Tehovec s technikou CAS 24 MAN.

Již čtyři minuty od výjezdu se na místo události dostavila profesionální jednotka, která provedeným průzkumem zjistila, že požár již zasáhl celý kombajn a postupně se rozšiřuje na les. Hasiči v dýchací technice ihned zahájili hasební práce pomocí dvou C proudů na těžkou pěnu. Ještě před příjezdem hasičů se oheň pokoušel uhasit řidič stroje pomocí hasícího přístroje, což se mu nepodařilo.

Z důvodu možného rozšíření požáru na les velitel zásahu požádal o vyslání posilových jednotek. Na místo tak byla vyslána jednotka SDH Mukařov s technikou CAS 20 Tatra Terrno a jednotka SDH Říčany s technikou CAS 32 Tatra 148. Během hasebních prací došlo k několika explozím, které ohrožovaly zasahující hasiče.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat zhruba po třiceti minutách. Bohužel kombajn měl v době požáru v zásobníku cca 10 metráků řepného semena, jehož hoření značně komplikovalo celkové uhašení. Při požáru došlo také k většímu úniku provozních náplní na místo byl proto vyslán pracovník Životního prostředí, který rozhodl o povolání specializované firmy, která provede následnou sanaci zasažené zeminy.

Majitel vyčíslil škodu na 4 roky starém kombajnu zhruba na 4 miliony korun. Hasičům se podařilo uchránit lištu, kterou kombajn táhl za sebou. Příčinou požáru je technická závada, komunikace byla kompletně do odstranění poškozeného kombajnu uzavřena.

FOTO: HZS Středočeského kraje a Filip Šilar

ppor. Petr Svoboda
stanice Říčany

Sdílet