Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zcela zničil v Rožnově pod Radhoštěm traktor

V 10:32 hodin byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí spolu s jednotkou města Rožnov pod Radhoštěm k hlášenému požáru traktoru. K události mělo dojít na ulici Ostravská v Rožnově pod Radhoštěm.

Jako první se na místo dostavili rožnovští hasiči, kteří zjistili, že hořící traktor stojí v bezprostřední blízkosti obvodové konstrukce rodinného domu. Dále bylo také zjištěno lokální plamenné hoření sena na blízké louce. Rychlým zásahem se oběma jednotkám podařilo plně rozvinutý požár traktoru uhasit dříve, než došlo k dalšímu rozšíření plamenného hoření na rodinný dům. Rychle byl také likvidován požár sena na pozemku louky. I přes rychlou likvidaci požáru byl traktor prakticky zničen.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů z Valašského Meziříčí bylo zjištěno, že v průběhu rozmetání sena na pozemku louky zaregistroval řidič traktoru černý kouř vycházející ze spodní části kabiny. Traktor odstavil a běžel pro nádobu s vodou, kterou chtěl použít pro hašení požáru. Podle jeho slov však došlo k velmi rychlému rozvoji a šíření plamenů na celou kabinu a následně i na motorový prostor. Plameny se také následně přenesly na suché seno volně rozmetané v blízkosti traktoru.

Pravděpodobně přehořením části brzdového systému traktoru, došlo k jeho samovolnému rozjetí po svažitém terénu louky. Bohužel ve směru nekontrolovatelného pohybu stroje stál rodinný dům, do kterého hořící traktor narazil. Štěstím v neštěstí bylo, že k nárazu došlo levým předním kolem a ne masivní zátěží v přední části traktoru. Pneumatika náraz utlumila natolik, že k poškození stěny domu, mimo drobného otěru, nedošlo. Rychlým zásahem hasičů se podařilo zachránit rodinný dům, jehož hodnota byla majitelem vyčíslena asi na 2 000.000,– Kč.

Škoda, která vznikla na traktoru zn. Zetor, byla pro potřeby vyšetřovatele vyčíslena na 1 135.000,– Kč. Po provedeném šetření a ohledání zasaženého stroje na místě události se vyšetřovatel nadále bude zabývat prověřováním příčiny vzniku požáru v důsledku technické závady elektroinstalace.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet