Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odpolední bouřka zasáhla také Semilsko, hasiči odstraňovali zejména popadané stromy

Do 16. hodiny dne 28. 7. 2012 měli hasiči HZS Libereckého kraje poměrně klidno. Poté se ale částí území přehnala bouřka a během dvou hodin se jim nastřádalo skoro 20 událostí. Vesměs šlo o technické výjezdy spojené s bouřkou, která řádila hlavně na Semilsku. Stromy padaly na silnice, auta i dům.

Před půl pátou vyjížděli hasiči do Turnova (části zvané Hruštice), kde spadl vysoký strom na komunikaci a dům. K odstraňování hasiči využili výškovou techniku, kdy pomocí automobilového žebříku menší část stromu ze střechy odřezali, na tu největší však museli povolat jeřáb. V době vydání tiskové zprávy zásah stále pokračuje, hrozí, že se strom sesune ze střechy a poničí ještě garáž. Velké problémy přidělává hasičům i druhá část rozložitého stromu, která hrozí pádem na další dům. Proto se s pomocí jeřábu pokusí tuto část stromu zajistit a z automobilové plošiny jednotlivé části odřežou. U zásahu asistují 4 jednotky, profesionální hasiči z Turnova, Semil, Jablonce nad Nisou a místní dobrovolná jednotka.

Velký počet událostí se odehrál na Železnobrodsku, a to přímo v Železném Brodě, kde spadl strom na elektrické vedení a dvě auta. Stromy zatarasily silnici také z Brodu do Jablonce nad Nisou. Šest stromů na komunikaci bylo ohlášeno v Nové Vsi nad Popelkou směrem na Starou Paku. Strom o průměru 20 cm pak spadl do kolejiště mezi Martinicemi a Bělou.

Kvůli stromům se také bouralo, a to v části obce Pole nedaleko Jablonného v Podještědí. Tady řidič vozu Škoda Octavia narazil do stromu. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a Cvikova.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet