Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka ve středních Čechách nejvíce řádila na Kutnohorsku, hasiči museli evakuovat i dětský tábor a pomáhali chladit sklo

Silné bouřky vpodvečer zasáhly střední Čechy, hasiči vyjížděli zhruba k osmi desítkám zásahů. Nejčastěji z komunikací odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů, čistili ucpanou kanalizaci. Nejvíce silný vítr a prudký déšť zasáhl Kutnohorsko a Nymbursko.

Polovina výjezdů po bouřce byla právě na Kutnohorsku. Popadané stromy a zaplavené sklepy uvedly do pohotovosti všechny jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. V Chlístovicích museli hasiči například evakuovat dětský tábor. Víc jak 40 dětí a 15 vedoucích převezli na stanici do Uhlířských Janovic, kde dostali občerstvení a pak je ubytovali u místních dobrovolných hasičů. Hasiči odstraňovali velké množství poškozených stromů, a to například před kolínskou nemocnicí, v poděbradské m domově důchodců zase čerpali vodu ze zaplavené kuchyně.

Problémy způsobil také výpadek elektrického proudu. Hasiči museli pomáhat lidem z výtahů – například v Čelákovicích na Praze-východ nebo v Milovicích na Nymbursku. Ve sklárnách v Sázavě na Benešovsku výpadek proudu zkomplikoval výrobu skla. Skláři museli přivolat hasiče, aby jim pomohli chladit šest van „uvařeného“ skla.

V odstraňování následků bouřky pokračují hasiči i dnes.

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet