Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič nechal spolujezdce na střeše, sám utekl, vozidlo museli z vody dostat až přivolaní hasiči

Nepříjemné ukončení zběsilé jízdy čekalo osádku vozidla Renault 19 dnes, 29. 7. 2012 v 7 hodin ráno v Sezemicích na Pardubicku. Trojčlenné hlídce policistů hlídkové služby se nezdála jízda uvedeného vozidla, otočila směr jízdy a vydala se za ním.

Řidič auta na výzvy k zastavení nereagoval, naopak zrychloval a ohrožoval vozidlo před sebou. Po projetí zatáčky vyjel mimo vozovku a s autem skončil v náhonu potoka k tamnímu mlýnu. Řidič i spolujezdec se z „utopeného“ automobilu dostali včas. Zatímco 25letý spolujezdec zůstal na střeše auta, řidič přebrodil vodu a utekl. Policisté se i přes jeho značný náskok vydali za ním, ale asi po kilometru se jim bohužel ztratil v kukuřičném poli. Na místo přijeli i služební kynologové, ale ani čtyřnozí pomocníci řidiče nenašli.

Pětadvacetiletý účastník honičky i dopravní nehody na místě uvedl, že řidiče, kterého pořádně nezná, několikrát žádal, ať zastaví, ten nereagoval, proto se rozhodl zastavit tak, že vyndal klíče ze zapalování.

Jaká je však míra zavinění a co bylo příčinou sjetí do potoka, to je v tuto chvíli předmětem šetření dopravních policistů. Je na vině rychlá jízda, alkohol, drogy,…? Nyní není vyloučené, že i přes veškeré okolnosti může mít svůj podíl viny na dopravní nehodě i spolujezdec, jelikož zákon o provozu na pozemních komunikacích v jednom z paragrafů uvádí, že osádka vozidla nesmí zasahovat řidiči do řízení. To však řidiče v žádném případě neomlouvá z toho, že nerespektoval pokyny hlídky a od dopravní nehody utekl.

Osobní automobil z vody vyprostili přivolaní profesionální hasiči.

Sdílet