Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze zakouřeného domu v Brně, ve kterém hořel byt, hasiči evakuovali 25 lidí

Šest lidí hasiči zachránili a celkem 25 lidí evakuovali dne 29. 7. 2012 necelou hodinu před půlnocí ze zakouřeného domu ve Vaculíkově ulici v Brně-Lesné.

Ve 23.11 hodin hasiči na tísňové lince přijali hlášení, že ze sklepa nebo spodních pater domu vychází hustý kouř a něco praská. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově a Zaoralově ulici, a dobrovolná jednotka z městské části Soběšice. Protože se jednalo o devítipatrový panelový dům, s jednotkou z Lidické ulice vyjela i osádka třicetimetrového automobilového žebříku.

Průzkum po příjezdu ukázal, že kouř vychází z hořícího pokoje bytu ve druhém patře., dým a zplodiny hoření bezprostředně ohrozily obyvatele hořícího bytu, bytu nad požárem i další obyvatele domu. Hasiči z domu před toxickými zplodinami hoření evakuovali celkem 25 lidí. Z toho šest lidí bylo zraněno a zdravotníci je pro podezření na nadýchání zplodinami hoření převezli do nemocnice. Mezi zraněnými byl i 29letý obyvatel hořícího bytu, který utrpěl popáleniny na rukou.

Proti plamenům v obývacím pokoji bytu 2 + KK ve 2 patře domu hasiči sili. asadili jeden vodní proud. Oheň se ve 23.26 hodin dostali pod kontrolu a v 0.36 hodin dohasili. Byt nad požárem a další prostory domu zkontrolovali pomocí výškové techniky a termokamerou. Po odvětrání kouře se evakuovaní lidé postupně vraceli do svých bytů.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Zařízení obývacího pokoje oheň zničil, další prostory bytu zasáhly zplodiny hoření. Způsobenou škodu podle předběžného odhadu vyčíslil na 200 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet