Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda si vyžádala dvě těžká a jedno lehké zranění, řidiči prý nefungovaly brzdy

Značné dopravní komplikace způsobila v pátek 27. července 2012 odpolední nehoda na výpadovce z Jihlavy ve směru na Pelhřimov. Kvůli ní byl na této silnici několik hodin omezen provoz, který museli policisté řídit kyvadlově.

Oznámení o nehodě jsme přijali krátce po půl třetí a došlo k ní na křižovatce silnice II/602 a místní komunikace v katastru obce Jihlava. Řidič s nákladním automobilem Avia jel po silnici ve směru od obce Kostelec směrem na Jihlavu. Při sjíždění z kopce nedodržel bezpečnostní vzdálenost za vozidly jedoucími před ním.

Aby zabránil přímému nárazu do vozidla, které jelo před ním, přejel se svým vozidlem částečně do protisměru a chtěl projet mezi stojícími vozidly a vozidly jedoucí v protisměru.

Jelikož se mezi tato vozidla nevešel, levou přední částí svého vozidla poškodil levý zadní roh protijedoucího osobního automobilu Škoda Octavia. Poté strhl řízení zpět do svého jízdního pruhu a pravou přední částí svého vozidla narazil do levé zadní části stojícího osobního automobilu Škoda Fabia.

Toto vozidlo následkem nárazu vyjelo vpravo mimo komunikaci, kde se převrátilo na střechu. Celé kolizi předcházela dopravní situace v místě, když řidič s vozidlem Škoda Fabia zastavil v prostoru křižovatky proto, že chtěl z hlavní komunikace odbočit vlevo na komunikaci vedoucí na ulici Rantířovská.

Dopravní situace mu ale odbočit nedovolila, jelikož v protisměru jela vozidla a on jim dával přednost v jízdě.


Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění čtyřiašedesáti­letého řidiče a o tři roky mladší spolujezdkyně z osobního automobilu Škoda Fabia, kteří byli převezeni do nemocnice v Jihlavě a následně do nemocnice v Brně.

Dále došlo k lehkému zranění šestiletého dítěte – spolujezdce z osobního automobilu Škoda Fabia, který byl vozidlem RLP převezen do nemocnice v Jihlavě. Ke zranění dalších osob nedošlo. Při střetu vznikla hmotná škoda ve výši 280 000 korun.

U řidičů osobních i nákladního vozidla byla na místě dopravní nehody provedena dechová zkouška s negativním výsledkem. Řidič nákladního vozidla uplatňoval technickou závadu na brzdovém systému, proto bylo vozidlo na místě zajištěno pro účely trestního řízení.

nprap. Martin Dušek
Policie ČR

Sdílet