Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děčínští profesionální hasiči nacvičovali záchranu tonoucího za pomoci lan i člunu

Rušno bylo v úterý dopoledne na Novém mostě v Děčíně. Most i řeku obsadili děčínští profesionální hasiči. „Nejedná se o ostrý zásah, hasiči trénují záchranu tonoucího, a to za pomoci lan i člunu," vysvětlil velitel děčínské stanice profesionálních hasičů Jiří Hykl.

Na hasiče nečekala lehká práce, nejenže se museli dostat z mostu dolů, ale pak se museli dostat opět zpět nahoru. „V případě ostrého zásahu musí mít členové lezecké skupiny, kteří jsou na každé směně minimálně dva, práci s lany a lezeckou technickou zmáknuté na jedničku, proto tyto výcviky. V případě záchrany tonoucího by navíc zpět na most museli ještě dostat zachraňovaného," dodal Hykl.

Lezeckou skupinu jistili na vodě ostatní hasiči. „Ti co nelezou, si pro změnu natrénují práci se člunem a záchranu tonoucího za jeho pomoci," dodal Hykl. Úterního výcviku se zúčastnila jedna směna profesionálů.

„Jde o chlapy, kteří jsou dnes ve službě, v případě požárů nebo nehody jsou schopni do dvou minut vyrazit," vysvětlil Hykl. Což se také na samotném konci výcviku ukázalo, hasiči museli bez otálení vyrazit k dopravní nehodě v Děčíně Březinách.

Řidič osobního automobilu tam skončil v příkopě, během jízdy mu totiž upadlo kolo a on měl obavy, že auto sjede na nedaleké kolejiště. „Nikomu se nic nestalo, řidič nás i hasiče přivolal jen kvůli tomu, že měl strach, aby automobil neskončil v kolejišti," vysvětlil děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Michaela Hlinková, www.nasedecinsko.cz

Sdílet