Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve věku 89 let zemřel zasloužilý frýdlantský hasič Josef Kokta

Pokud se dá o někom říci, že byl hasičem tělem i duší, tak právě o Josefu Koktovi, který nás opustil navždy v pondělí ve Frýdlantě ve věku 89 let.

Josef Kokta se narodil 14. dubna 1923, hasičským bratrem byl už od roku 1943 a patřil mezi zakládající členy českého hasičského sboru ve Frýdlantě. Psal se 16. srpen 1945, kdy se české snahy splnily a konala se první ustavující schůze v prostorách hotelu Lejsek na Masarykově náměstí.

Při zahájení bylo přítomno asi 44 lidí včetně pana Kokty, který až do svých osmdesáti let působil aktivně ve vedení sboru. Ani poté nechyběl na žádné výroční valné hromadě.

Celá rodina Koktova je ve Frýdlantě synonymem pro hasiče, jeho syn Josef Kokta je každoročním velitelem soutěže „O Štít města Frýdlantu“, jeho vnuk Jiří Kokta je již dlouhou dobu vedoucím mládeže, se kterou má za sebou spoustu úspěchů.

Rozloučení s předním hasičem Libereckého kraje proběhne 4. srpna 2012 od 15:00 hodin v katolickém kostele ve Frýdlantě. Na poslední cestě mu bude stát čestná stráž s vlajkonošem, který ponese prapor sboru.

Doprovod bude tvořit také veškerá hasičská technika.

Jan Šeda
Hasiči Frýdlant

Sdílet