Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

300 lidí uteklo před požárem

V úterý večer vypukl další ze série požárů ve známém pavlačovém domě ve Vsetíně, který tentokrát zničil část střechy a evakuováno bylo na 300 osob, včetně dětí

Dne 29. 8. 2006 ve 23:11 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy obytného domu v centru Vsetína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a vysokozdvižným žebřem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Vsetín a Jablůnka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy na známém pavlačovém domě u nemocnice v centru města.

Už při příjezdu hasičů byla vidět část střechy v plamenech. Velitel zásahu si nechal vyslat posilové jednotky s cisternami. Bleskově byl do zásahu zapojen vysokozdvižný žebř, ze kterého směřoval na vnější stranu střechy jeden proud vody. Další hasiči postupně na půdu natáhli vodní vedení, násilím pronikli do podkroví a k místu požáru. V dýchacích přístrojích zahájili hasební útok a požár se jim podařilo lokalizovat asi po hodině hasebních prací.

Celý pavlačový obytný dům muselo při požáru opustit na 300 osob, včetně malých dětí. Všichni evakuovaní se shromáždili na chodnících a v okolí domu, odkud pozorovali zásah hasičů. Několik jedinců se soustavně domáhalo vstupu do domu, přičemž byli z místa zásahu vykazováni jak hasiči, tak i strážníky Městské policie Vsetín. Neukázněnost narůstala a při průzkumu domu byli neposlušní nájemníci opakovaně evakuováni.

Veřejný pořádek se snažili udržet jak strážníci, tak i hlídky Policie ČR. Nervozita nájemníků stoupala úměrně době pobytu v desetistupňovém chladu, který vadil především mladým rodinám s dětmi. Na místo přijel i starosta města Vsetín, který zajišťoval případné náhradní ubytování, uklidňoval nájemníky a organizoval řešení vzniklé situace.

Hasiči postupně dohasili další skrytá ohniska požáru, protože plameny se rozšířily střešní konstrukcí i přes ochrannou zeď uprostřed budovy. Celková likvidace požáru byla hlášena až po jedné hodině ráno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po důkladném odvětrání horních pater domu se mohli nájemníci začít pomalu vracet do svých bytů. Při návratu jim pomáhali jak strážníci, tak i dobrovolní hasiči. Bylo nutné projít jednotlivá patra a překontrolovat obyvatelnost místností. Většina nájemníků se mohla vrátit domů. Bytové jednotky zasažené vodou z hašení byly označeny za neobyvatelné a nájemníkům bylo poskytnuto náhradní ubytování.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru předběžně ohledáno. S dalším vyšetřováním se bude pokračovat až v dopoledních hodinách. Zatím nebyla stanovena příčina vzniku požáru. Způsobené škody také nebyly vyčísleny i vzhledem k tomu, že dům je těsně před demolicí.

Kolem 2. hodiny rozhodl starosta obce o náhradním ubytování asi pro 25 osob. Těm bylo zajištěno ubytování se základním sociálním zařízením. Zároveň starosta organizoval akci nájemníků na odstranění následků požáru a úklid domu.

Nakonec se k náhradnímu ubytování přihlásilo celkem šest rodin, což představovalo přes čtyřicet osob s tím, že všichni chtějí být ubytováni bezpodmínečně v hotelu. Starosta jim ale sdělil, že je pro ně připraveno společné náhradní ubytování v bývalém okresním úřadu, kde budou k dispozici mobilní lůžka a přikrývky. Po sdělení této informace náhle nebyl nikdo, kdo by této nabídky využil. Všichni nájemníci se bleskurychle rozešli ke svým známým a rodinám. Mobilní lůžka i přikrývky byly připraveny k okamžitému vyzvednutí ze skladů civilní ochrany HZS Zlínského kraje.

Ani organizovaná akce na úklid domu a bytů se nesetkala s očekávaným ohlasem, a i ta zůstala bez odezvy…

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet