Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda zkomplikovala dopravu mezi Policí nad Metují a Broumovem, stala se na objížďce uzavírky

K nehodě se čtyřmi lehce zraněnými, řidičem a jeho třemi spolujezdkyněmi vyjížděla dopravní policie ve čtvrtek 2. srpna 2012 deset minut po páté hodině odpoledne do Hejtmánkovic na Broumovsku.

Nehoda velmi zkomplikovala dopravu mezi Policí nad Metují a Broumovem, neboť se stala na objížďce uzavírky silnice 303 přes Pasa. Policisté museli dopravu odklánět po místních, ještě užších, silničkách, kde projedou stěží dvě auta, přitom nabádali řidiče k velké opatrnosti.

23letý řidič vozu Ford Escort jedoucí ve směru od Jetřichova na Broumov na přímém úseku předjížděl kolonu vozidel (osobní automobil Nissan a nákladní automobil Lublin) přitom zavadil pravým zpětným zrcátkem o roh nástavbové skříně předjížděného nákladního vozu.

Následně dostal s autem smyk, vyjel vlevo mimo vozovku, kde bočně pravým předním blatníkem narazil do vzrostlého stromu. Od něj se odrazil zpět na silnici, příčně ji přejel a zastavil s vozidlem v pravém příkopu, obrácen do protisměru své původní jízdy. Při nehodě utrpěl zranění sám řidič Fordu i jeho tři spolujedoucí.

Na místo nehody mířil i vrtulník, neboť řidič fordu zůstal zaklíněný ve voze a museli ho vyprostit hasiči. Profesionální přijeli z Broumova, jejich dobrovolní kolegové přijeli z obce Meziměstí.

Vrtulník doletěl na místo dopravní nehody, lékař vyšetřil zraněné osoby a předal do péče zasahujícím záchranářům.

Záchranáři transportovali čtyři lehce zraněné osoby na chirurgické oddělení Oblastní nemocnice Náchod. Kryštof 6 z místa zásahu u dopravní nehody operativně přeletěl do obce Božanov.

Zde zasahovala posádka rychlé lékařské pomoci z Broumova u muže s akutní koronární příhodou.

ZZS Královéhradeckého kraje

Alkohol u řidičů policisté na místě vyloučili dechovou zkouškou, technická závada nebyla shledána ani uplatněna.

K nehodě došlo v místech, kudy je vedena objížďka kvůli uzavírce a opravě silnice 303 do Broumova. Řidiči by si měli uvědomit, že silnice na objížďce jsou vedeny po komunikacích horších kategorií a přizpůsobit tomu svoji rychlost a styl jízdy.

Silničky na objízdné trase v obcích a mezi nimi jsou úzké a manévry jako předjíždění jsou na nich vždy poněkud riskantní, i když řidič nepojede více než povolených padesát či devadesát kilometrů v hodině. Získání časové výhody pár minut se tak může v okamžiku obrátit do mnohem větší ztráty.

Tady se nehoda naštěstí obešla jen se čtyřmi lehkými zraněními a jedním zničeným autem. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na 50.000 korun. Dopravní policie nehodu dále prošetřuje.

por. Mgr. Eva Prachařová
Policie ČR

Sdílet