Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie automobilu se zaklíněnou osobou byla cvičením, hasiči instalovali i nornou stěnu

Včera odpoledne proběhlo v Tanvaldě taktické cvičení, jehož námětem byla havárie osobního automobilu, ve kterém zůstala zaklíněná osoba.

Při simulované události navíc došlo k úniku pohonných hmot do řeky Kamenice, a tak hasiči stavěli i nornou stěnu. Cvičení se zúčastnili tanvaldští profesionálové i místní dobrovolná jednotka.

Cílem cvičení bylo prohloubit znalosti a dovednosti při vyprošťování zraněných z havarovaného vozu a také zachycení uniklé provozní kapaliny do vodního toku pomocí norných stěn. Pro velitele zásahu byla hlavním cílem dokonalá koordinace prací na obou úsecích,“ sdělil velitel stanice Tanvald npor. Ing. Ladislav Žák, Dis.

Havarovaný automobil byl naklopen na levý bok, předním sklem a kapotou těsně ke vzrostlému stromu, aby situace vyžadovala vytvoření vhodné cesty pro vyproštění figuranta. S touto překážkou se i v minimálním stavu popralo obstojně družstvo profesionálů, které zajistilo zraněného uvnitř vozu a postupně oddělilo střechu tak, že vznikl pohodlný prostor pro bezpečné vytažení řidiče.

V průběhu vyprošťovacích prací dorazila dle časového harmonogramu dobrovolná jednotka Tanvald – Šumburk, která podle instrukcí velitele zásahu úspěšně instalovala nornou stěnu pro jímání ropných látek z hladiny vodního toku,“ doplnil Ladislav Žák.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet