Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení ve speciálním domově mládeže prověřilo připravenost všech zúčastněných

Dne 3. 8. 2012 se naše jednotka zúčastnila spolu s dalšími 4 jednotkami taktického cvičení, pořádaném JSDH Městec Králové. Jednalo se o požár Speciálního domova mládeže SPMP v Chotěšicích.

Námětem cvičení byla likvidace požáru, který vznikl z důvodu zkratu na elektrické instalaci v přízemí. Po dřevěném obložení zdiva se rozšířil po schodišti do prvního patra a následně do půdního prostoru. V prvním patře zůstalo v důsledku požáru a silného zakouření uvězněno na učebně 14 klientů domova a 1 vychovatelka.

Cílem cvičení bylo prověření spolupráce mezi jednotkami, prověření dojezdových časů, nástupních ploch pro požární techniku a možnosti zásobování hasební látkou. Dále také prověření chování klientů Speciálního domova v případě ohrožení. V 16:05 byl nahlášen zaměstnancem domova na linku 150 požár budovy. Jednotky byly svolány přes SMS modulem Kanga+ nebo telefonicky. Na místo události byla vyslána hlídka Policie ČR z Městce Králové a vozidlo RZP Záchranné služby Středočeského kraje ze stanice v Městci Králové.

Na místě se jako první objevila hlídka Policie ČR, která se ujala řízení dopravy. Následována byla CAS 25 K Liaz JSDH Městec Králové a CAS 24 Škoda 706 RTHP JSDH Chroustov. Během průzkumu velitelem zásahu dorazily na místo AZ 30 Ifa W50L a DVS 12 Avia 31 obě JSDH Městec Králové. Po provedení průzkumu VZ nařídil zásah vysokotlakým vodním proudem z CAS 25 K dovnitř objektu za použití DT. Z CAS 24 JSDH Chroustov bylo na pokyn VZ nataženo dopravní vedení do CAS 25 K a jeden útočný C proud pro zahájení hašení střechy a půdních prostor z automobilového žebříku. DVS 12 zajistila odvětrání objektu pomocí přetlakového ventilátoru. Na místo v tu dobu dorazila RZP, která zřídila shromaždiště na zahradě objektu.

Dále se na místo zásahu dostavily JSDH Sloveč s CAS 24 Škoda 706 RTHP, JSDH Dymokury s DVS 12 Avia 30 a HZS Poděbrady s CAS 24 MB Atego. JSDH Sloveč na pokyn VZ zahájila hasební práce útočným proudem C ze střechy ubytovny na půdní prostor. JSDH Dymokury zřídila čerpací stanoviště z požární nádrže nedaleko objektu a dále rozvinula dopravní vedení do obou CAS 24 Š706.

Po odvětrání prostor byli klienti převedeni na terasu, odkud byli evakuováni z části za pomoci nastavovacích žebříků a z části pomocí vyváděcích masek po schodišti do přízemí a následně přes nádvoří domova na shromaždiště.

Jednotka HZS Poděbrady, která se dostavila na místo události, provedla odborný dozor při dohašení a likvidaci požáru a pomohla při evakuaci klientů. Po ukončení cvičení proběhlo vyhodnocení, seznámení a prohlídka domova a následný odjezd na základny.

Zúčastněná technika:

  • HZS Poděbrady – CAS 24 MB Atego
  • JSDH Městec Králové – CAS 25 K Liaz, AZ 30 Ifa W50L a DVS 12 Avia 31
  • JSDH Chroustov – CAS 24 Škoda 706 RTHP
  • JSDH Sloveč – CAS 24 Škoda 706 RTHP
  • JSDH Dymokury – DVS 12 Avia 30
  • RZP ÚSZSSK Městec Králové – VW Transporter
  • Policie ČR Městec Králové

Návrh taktického cvičení zpracoval: Miroslav Louda – JSDH Městec Králové

Zdroj: Oto Knobloch – JSDH Sloveč
Foto: Michal Hylas – JSDH Sloveč

Sdílet