Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na leteckém festivalu se představili i hasiči

Ukázkami hašení lesního požáru v nepřístupném terénu i záchranou osob se v programu víkendového leteckého festivalu CIAF na letišti v Brně-Tuřanech představila také skupina brněnských hasičů-leteckých záchranářů.

Hasiči – příslušníci brněnského územního odboru HZS Jihomoravského kraje s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách divákům festivalu předvedli spolupráci s osádkou vrtulníku Bell 412 letky Policie ČR.
Při ukázce hašení lesního požáru hasiči z požární cisterny naplnili závěsný vak o objemu 800 litrů a ve spolupráci s pilotem vrtulníku předvedli jeho praktické nasazení. V další ukázce hasiči předvedli leteckou záchranu osob. Jednalo se o situaci, kdy dvěma hasičům při zásahu proti lesnímu požáru plameny odřízly únikovou cestu. Jeden z hasičů zůstal na střeše cisternového vozidla a druhý se ve snaze utéci před ohněm zranil. K záchraně obou mužů na místo přiletěl vrtulník, na jehož palubě byli čtyři hasiči-letečtí záchranáři včetně hasiče-paramedika. Záchranáři s nosítky a zdravotnickým batohem pro první pomoc zraněným se k oběma kolegům spustili na laně palubního jeřábu. Jeden ze záchranářů pomocí evakuačního postroje vytáhl do vrtulníku hasiče se střechy cisternového vozidla. Ostatní záchranáři se věnovali druhému, zraněnému hasiči. Paramedik mu poskytl základní ošetření, tým se postaral o stabilizaci a fixaci zraněného do nosítek, v nichž pak byl zraněný hasič v doprovodu jednoho záchranáře vyzvednut na palubu vrtulníku.
Kromě atraktivní ukázky hašení a činnosti leteckých záchranářů brněnští hasiči na leteckém festivalu CIAF po oba dny plnili také standardní úkoly k zajištění bezpečného průběhu přehlídky. V areálu letiště byly po oba dny nasazena dvě cisternová vozidla z požárních stanic v Lidické ulici a na brněnském výstavišti, kromě příslušníků HZS Jihomoravského kraje požární bezpečnost letiště posílily rovněž jednotky dobrovolných hasičů z Brna-Husovic a Šlapanic. Osádky všech těchto požárních vozidel se řídily pokyny hasičů místní letištní jednotky, která požární ochranu areálu zajišťuje a řídí v průběhu celého roku a při událostech většího rozsahu je posilována o další jednotky. K nim patří i tým brněnských hasičů-leteckých záchranářů, který byl vedle předvádění ukázek pro diváky po oba dny nepřetržitě připraven k zásahu při skutečné havárii či jiné události. Kromě jednotek nasazených přímo na letišti měli zvýšenou pohotovost také hasiči ze čtyř nejbližších požárních stanic v okolí tuřanského areálu.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet