Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád cyklisty zaměstnal dobrovolné záchranáře Rescue teamu Hostýnské vrchy

V neděli, krátce před patnáctou hodinou, byli požádáni dobrovolní záchranáři z Rescue teamu Hostýnské vrchy o transport zraněného cyklisty. Zranění si přivodil asi padesátiletý muž při sjezdu v kopcovitém terénu, na místě zvaném u Tří kamenů, nedaleko střediska Tesák.

O pomoc byli záchranáři požádáni zdravotníky, kteří obdrželi žádost prostřednictvím linky tísňového volání. Zdravotní záchranná služba povolala k součinnosti dobrovolné záchranáře právě z důvodu jejich dobré dostupnosti čtyřkolovým zásahovým prostředkem a z důvodu lokalizace pacienta, který se nacházel v blízkosti jejich základny na Tesáku.

Záchranáři byli u zraněného přímo v terénu do 15 minut. Po prvotním určení diagnózy bylo rozhodnuto, že zranění, která si muž pádem přivodil, jsou tak rozsáhlá, že potřebují urgentní chirurgické ošetření. Cyklista utrpěl četné tržné rány v obličeji a podezření na otřes mozku nasvědčovala i krátká ztráta vědomí těsně po úrazu. Na Tesák byla přivolána posádka zdravotní záchranné služby a pacient byl předán k transportu do nemocnice. I v tomto případě dobrovolní záchranáři opětovně zaznamenali alarmující skutečnost, že zraněný neměl nasazenu ochrannou helmu.

Text a foto: Michal Zicháček, Rescue team Hostýnské vrchy

Sdílet