Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči po bouřce zasahovali na více než stovce míst kraje, likvidovali vyvrácené stromy a čerpali vodu

Při odstraňování následků noční bouřky hasiči v Jihomoravském kraji do dnešního poledne již vyjížděli ke 138 zásahům. 

Hasiči zasahovali ve všech okresech kraje. V době mezi 21. a 24. hodinou lidé na Krajské operační středisko HZS JmK volali o pomoc až desetkrát za minutu. Nejvíc – přes 100 zásahů – měli hasiči ve městě Brně a v okrese Brno-venkov. Na Znojemsku zasahovali na 12 místech, přes 10 výjezdů měli na Blanensku.

Na více než 70 místech hasiči odstraňovali vyvrácené stromy, které popadaly na vozovky, zaparkovaná auta, sloupy el. vedení, ploty domů i kolejiště tramvají. Na téměř 50 místech čerpali vodu ze zatopených sklepů, výtahových šachet, podzemních garáží a dalších prostor. Zbývající zásahy patřily záchraně osob uvízlých mezi přívaly vody nebo popadanými stromy a odstraňování překážek a nebezpečných stavů.

V noci hasiči evakuovali dětský tábor na zaplavené louce mezi obcemi Studnice na Vyškovsku a Kulířov na Blanensku. Cestu k táboru jim komplikovaly vyvrácené stromy. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů z Jihomoravského a Olomouckého kraje. Před vodou hasiči zachránili 24 dětí a čtyři dospělé.

Táborníky po uvolnění cesty od popadaných stromů nejdříve dopravili do obce Studnice a pak je autobusem převezli k provizornímu ubytování do vojenského areálu ve Vyškově. O občerstvení a stravování dětí se postarali aktivisté neziskových organizací.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet