Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce oslavili 140 let od svého založení

Čelit ohni, spojit své síly v boji proti nebezpečnému živlu, který ohrožuje životy, zdraví a majetek lidí. S takovým úmyslem byl v Jindřichově Hradci v roce 1872 založen sbor dobrovolných hasičů. Jeho současní členové si v sobotu 28. července připomněli 140. výročí této události.

Oslavy výročí hasiči zahájili velkolepým průvodem městem s muzikou, historickými i moderními hasičskými vozy českých a rakouských hasičů ale i hitorickým hasičským povozem taženým koňmi a to na trase od základny v Jarošovské ulici, přes Masarykovo náměstí, Panskou ulicí až na náměstí Míru.

A právě tady se odehrávala drtivá většina programu zahrnující např. vystoupení dechové hasičské kapely z Nové Bystřice, přehlídku požární techniky, ukázky požárních zásahů dobrovolných hasičů z Kamenice nad Lipou, Políkna, Novosedel nad Nežárkou, ukázku HZS Územního odboru Jindřichův Hradec společně s hasiči z partnerského města Dobersberg, ukázku požárního útoku dětí dobrovolných hasičů Kardašova Řečice, slavnostní žehnání, ostužkování a předání praporu SDH Jindřichův Hradec starostou města Stanislavem Mrvkou za účasti předsedy senátu parlamentu ČR Milana Štěcha, soutěže pro děti a také jedno velké překvapení organizátorů.

Odehrála se zde opravdová hasičská svatba Milana a Evy Mikulcových pod širým nebem.

Součástí celodenního programu byl také pokus o vytvoření rekordu s názvem " Zlatá růže v poli modrém, vzpomeň na Jindřichův Hradec v dobrém".

Snahou pořadatelů byl vytvořit za pomoci cca 500 návštěvníků oděných do triček červené, žluté a modré barvy znak pánů z Hradce a symbol města – zlatou pětilistou růži v modrém poli. Triko získal každý účastník od organizátorů při registraci těsně před konáním rekordu a zůstal mu na památku.

Pořadatelé pokusu o rekord věřili, že se z patřičného množství lidí podaří poskládat nejkrásnější a nejslavnější symbol Jindřichova Hradce, který byl zvěčněn na leteckém snímku.

Nad regulárností pokusu opět dohlížel komisař Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Obyvatelům a návštěvníkům města se podařilo vytvořit na náměstí Míru největší živou pětilistou růži. Komisař s Agentury Dobrý den potvrdil ustanovení nového českého rekordu, který vznikl za účasti 487 dobrovolníků.

Za SDH Jindřichův Hradec
Lubomír Beran
velitel jednotky

Sdílet