Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Záchranného útvaru stavěli základnu humanitární pomoci

Toto první prověřovací cvičení se zaměřením na výstavbu Základny humanitární pomoci (ZHP) čistě v režii ZÚ HZS ČR mělo mimo jiné za cíl ověřit připravenost příslušníků k výstavbě ZHP, prakticky provést výstavbu ZHP, prověřit reálnou reakční dobu a v neposlední řadě i zkontrolovat stav materiálu.

Cvičení začalo dne 1.8. 2012 v 07:20, kdy byl požádán OPIS GŘ HZS ČR o výstavbu ZHP pro 150 lidí z důvodu zajištění základních životních potřeb pro cca 150 evakuovaných osob postižených povodní.

Příprava výstavby ZHP započala nakládáním materiálu potřebného pro výstavbu ze skladu ZHP. Jedná se například o 20 stanů, a to v rozměrech 6×6 a 9×6 m, 150 lůžek, kamínka do stanů, stoly, židle … 150 spacáků či dek, … výstrojní materiál pro 150 osob (kalhoty, kabáty, košile, trika, boty…). Celkem se tedy jednalo o plně naložené 4 nákladní vozy s přívěsy a 2 nákladní automobily s příslušenstvím (elektrocentrály s rozvody …).

Po naložení ZHP se odřad přesunul do místa výstavby. To bylo zvoleno na ploše letiště v Zábřehu u Dolního Benešova.


ČTĚTE: Materiální základna humanitární pomoci


Odřad se rozdělil do skupin, které budovaly jednotlivé sektory (ubytovací, pro přípravu a výdej stravy, velení a zajištění provozu a sektor hygienický).
Výstavba ZHP započala v 14:37 hod. Dostavba ZHP a cvičení bylo ukončeno v 21:30 hod.

Celkem se výstavby ZHP zúčastnilo 47 příslušníků ZÚ HZS ČR a 16 ks techniky (4× T 815 s přívěsy, 2× T815, T 815 Citra, autobus, AV-30, vysokozdvižný motorový vozík, elektrocentrály,…) Výstavbu ZHP komplikovala vysoká teplota a celodenní úmorné slunce.

Normy pro výstavbu Základny humanitární pomoci:

  • 2–8 hod naložení a zahájení vývozu materiálu ze skladu;
  • Do 12 hod zahájení výstavby;
  • Do 36 hod ukončení výstavby, dosažení pohotovosti k příjmu osob.

kpt. Ing. PJATÁK Marek
tiskový mluvčí

Sdílet