Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus zůstal viset na mostě

Krátce po osmé hodině dnes (4. září 2006) hasiči vyjížděli k dopravní nehodě autobusu Karosa u obce Lažany na Blanensku.

Autobus společnosti FTL Prostějov na lince Prostějov – Pardubice přejížděl provizorní železný most na rozestavěný úsek silnice I/43. Pod zadními koly autobusu povolila nájezdová deska, vozidlo se mírně propadlo a zablokovalo průjezd silnice ve směru z Brna na Svitavy. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů se třemi zásahovými vozidly včetně speciálního vyprošťovacího automobilu MAN. Ti po příjezdu na místo nehody zjistili, že utržená je rovněž nájezdová deska na most v opačném směru Svitavy – Brno a silnice je tedy neprůjezdná v obou směrech. Hasiči proto nejdříve provizorně opravili tento poškozený nájezd tak, aby policisté mohli jedním jízdním pruhem usměrňovat provoz vozidel, která před obcí Lažany v obou směrech tvořila několik kilometrů dlouhé kolony. Propadnutou zadní část autobusu pak hasiči textilními vazáky připevnili k jeřábovému ramenu vozidla MAN. Na přední část autobusu po odmontování přední masky současně připevnili lano navijáku cisternového vozidla. Pomocí jeřábu, navijáku i motoru autobusu se v 10:27 hodin podařilo uvízlou zadní část autobusu mírně zvednout a vozidlo Karosa vyprostit. Jednalo se o technicky značně náročnou operaci, při níž bylo jeřábové rameno vyprošťovacího automobilu MAN se zvedacím výkonem až 20 tun vytíženo na hranici nosnosti. V 10:36 hodin hasiči ukončili zásah a místo předali stavební firmě k opravě poškozené nájezdové desky.
Po dobu odstraňování následků nehody policisté dálkovou dopravu na silnici I/43 v Lipůvce a Černé Hoře odkláněli, místní provoz pak kyvadlově usměrňovali do jednoho jízdního pruhu. Při vyprošťování autobusu bylo na téměř 45 minut nutné silnici zcela uzavřít a policisté dopravu usměrňovali přes účelovou komunikaci v obci.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet