Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Při požáru haly došlo k zavalení osob, pomáhal i kynolog

Dnes v 9:18 hodin přijímá tísňová linka informaci o požáru v jablonecké firmě AKT plastikářská technologie Čechy, spol. s. r. o. V průmyslovém komplexu jsou požárem uvězněny více než tři desítky lidí, které je potřeba dostat ihned ven.

Na místě zasahují profesionální hasiči z Jablonce nad Nisou, pomáhají jednotky z Proseče nad Nisou, Jabloneckých Pasek a Kokonína. Povolána je také psycholožka a kynolog HZS LK.

Hasiči přijíždějí ve chvíli, kdy je hala i schodiště kompletně zakouřené a z různých stran se ozývá jen volání a nářek zraněných. Hasiči je postupně vyvádějí či vynášejí a předávají záchranářům. Ze zadní strany objektu je pak ustavena výšková technika, pomocí které je evakuováno 10 zaměstnanců z administrativ­ní části.

Kvůli požáru dochází k propadnutí železné konstrukce do skladu v suterénu a jsou zde zavaleny osoby. Je na kynologovi, aby určil jejich počet a přesnou polohu. Jedna zavalená osoba je vyproštěna pomocí hydraulického rozpínáku, u druhé mají hasiči situaci složitější, kromě rozpínáku musejí použít i pneumatické vaky.

V 11 hodin je pak ukončena činnost štábu složek IZS, požár je uhašen a všech 35 pohřešovaných nalezeno.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet