Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prasata se vysypala na silnici

Čtyři hasičské jednotky zasahovaly dnes (4. 9. 2006) od rána u dopravní nehody kamionu v Českém Těšíně ve Frýdecké ulici, který převážel z Polska do Maďarska 180 prasat ve třech patrech. Řidič a jeho spolujezdec byli lehce zraněni.

Přežila zhruba třetina prasat, která hasiči postupně vyprošťují a překládají pomocí improvizovaných ohrádek z hasičských žebříků, části svodidel a palet na náhradní nákladní automobil. Zbytek prasat uhynul nebo je kvůli zraněním utrácejí na místě veterináři. Mrtvé kusy skončí v kafilerii. U nehody jsou také pracovníci jatek z Českého Těšína.

Nehoda se stala před půl sedmou ráno nedaleko restaurace Pod zelenou, kde se kříží Frýdecká ulice s nově budovanou komunikací. Kamion vyvázl bez většího poškození. Protože je jeho korba vybavená po stranách hydraulickými zařízeními, umožňujícími rychlou nakládku prasat, je vozidlo těžší než podobné typy. Proto byl povolán k jeho postavení čtyřicetitunový jeřáb z Frýdecko-Místecka. Poškozená polská firma jede pro kamion s tahačem.

Na místě pomáhaly tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Českém Těšíně, Karviné a Havířově a dobrovolná jednotka z Českého Těšína-Mostů.

V Českém Těšíně letos havarovaly už dva kamiony, naložené prasaty. Prvním byl na konci ledna kamion s přívěsem, převážející prasata na jatka v Českém Těšíně. Řidiči kamionu se v Českém Těšíně, místní části Horní Žukov (poblíž Staropolské restaurace), nepodařilo objet jiný nákladní vůz, stojící kvůli nedostatku pohonných hmot, sjel na krajnici a převrátil se i s živým nákladem. Řidič vyvázl bez zranění.

Dnešní nehoda se stala před půl sedmou, lednová kolem osmé hodiny. Zatímco tentokrát doprava pokračuje, byť v jednom pruhu střídavě z každé strany, v lednu byl hlavní silniční tah mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem na několik hodin zcela uzavřen. V lednu přežily dvě třetiny z necelých dvou stovek tvorů, živé kusy pak skončily v původním cíli, tedy na jatkách v Českém Těšíně.

Po patnácté hodině byla ve Frýdecké ulici, která spojuje Český Těšín s Frýdkem-Místkem, obnovena obousměrná doprava. Od rána se tu totiž jezdilo střídavě pouze v jednom pruhu a kyvadlovou dopravu řídila Policie ČR. Překládka živých a mrtvých tvorů se teď dokončí mimo vozovku.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet