Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stoh asi zničil žhář

K požáru stohu slámy o rozměru 70 × 25 × 5 metrů na poli u obce Starý Dvůr vyjížděli včera před dvacátou hodinou profesionální hasiči z Domažlic a dobrovolní hasiči z Koutu na Šumavě. Ilustrační foto.

V době příjezdu hasičů byl stoh z 90 % zasažen plameny. Dobrovolní hasiči z Koutu na Šumavě, kteří byli na místě první, nasadili jeden útočný proud vody z nastavovacího žebříku na vrchní část stohu. Čerpací stanoviště bylo vybudováno u rybníka. Stoh byl oborán a nehrozilo rozšíření požáru. Jelikož se oheň přibližoval k hasičům na žebříku a hašení již nemělo žádný účinek, rozhodl velitel zásahu z HZS Domažlice zásah přerušit a kontaktovat majitele ZKS Agro Zahořany.

Bylo rozhodnuto, že se stoh nechá vyhořet. Majitel na místo povolal jednotku SDH Agro Zahořany s cisternou, která zajistila dohled nad dohořívajícím stohem. Škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun.

Policie v noci zadržela mladého muže, který je podezřelý ze zapálení stohu. Policisté budou zjišťovat, zda zadržený muž, který je podle některých informací členem Sboru dobrovolných hasičů, nemá na svědomí požár seníku stejné firmy v Koutě na Šumavě 12. července. Tam shořelo téměř dvacet vagónů letošního sena a celková škoda se vyšplhala na dva milióny korun.
Sdílet