Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladý muž zaměstnal záchranáře v Chrudimi, dělal hluk a odmítal komunikovat, mohla za to psychika

Téměř jeden a půl hodinu trvající „manévry“ mají za sebou obyvatelé jednoho panelového domu na chrudimském sídlišti Rozhledna. Krátce po dnešním poledni se k jejich domu sjely téměř všechny záchranářské složky.

Vše odstartoval telefonát, ve kterém si oznamovatel stěžoval na obyvatele jednoho z bytů, který v domě dělal několik hodin nadměrný hluk. Policisté na místě zjistili, že v uvedeném bytě se nachází mladý muž, který je zřejmě ve špatném psychickém stavu.

S policisty odmítal jakkoliv komunikovat, mluvil a křičel sám pro sebe a neustále pokřikoval z otevřeného okna. Po odstranění kukátka bylo jasné, že muž je zřejmě v takovém stavu, kdy neví, co dělá. Muž se z okna svého bytu umístěného v pátém poschodí několikrát nebezpečně vykláněl. Vzhledem k jeho stavu začali mít policisté obavu o jeho život a zdraví.

Na místě byli přítomni také hasiči se žebříkem, avšak muž při spatření jakékoliv uniformy stupňoval své agresivní chování a proto bylo od tohoto zásahu upuštěno. Z taktického hlediska byla všechna vozidla záchranářů zaparkována v místech, na která nemohl muž z okna svého bytu vidět. V okolí domu se také podařilo eliminovat přihlížející osoby, které by svojí přítomností mohly figurovat jako obecenstvo a zbytečně by upoutávaly mužovu pozornost.

K zajištění komunikace byla následně přivolána policejní vyjednavačka, která se trpělivě snažila s mužem navázat kontakt. Ani po téměř hodinovém vyjednávání muž dveře bytu neotevřel a proto bylo rozhodnuto o přivolání Zásahové jednotky Královéhradeckého kraje, jejíž příslušníci měli provést slanění do bytu a zajištění mladíka.

Obrat nastal okolo půl druhé, přesně v okamžiku, kdy zásahová jednotka dorazila na místo. Muž nečekaně a sám od sebe dveře otevřel. Policisté jej zajistili a předali do rukou přítomné lékařky. Šestadvacetiletý muž z Chrudimska byl poté umístěn do specializovaného zdravotnického zařízení.

nprap. Lukáš Maier
tiskový mluvčí PČR

Sdílet